Politie Hollands Midden

Boskoop - Luxe goederen in beslaggenomen

Autofinec Boskoop, 20-11-2009 o De korpsrecherche van Politie Hollands Midden en de Dienst Nationale Recherche en de Dienst Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten hebben in een onderzoek naar het witwassen van crimineel vermogen een 51-jarige man en een 46-jarige vrouw uit Boskoop aangehouden. In hun woning aan de Biezen en twee loodsen zijn vrijdag 20 november doorzoekingen geweest onder leiding van een rechter-commissaris van de Rechtbank Den Haag. De korpsrecherche en de Nationale Recherche hebben onder meer vier boten, waarvan twee luxe, vier autos en meerdere audio-apparatuur in beslaggenomen.

De recherche is in september 2009 een onderzoek gestart nadat zij informatie hadden verkregen over de verdachten. Zij zouden in het bezit zijn van meerdere luxe goederen en voertuigen terwijl er geen legale bron van inkomsten bekend was. Het vermoeden bestond dat de luxe bezittingen van de twee verdachten verkregen waren door het witwassen van crimineel vermogen. De recherche heeft in overeenstemming met justitie besloten een nader onderzoek in te stellen. De voer- en vaartuigen en de overige goederen zijn ondergebracht bij de Dienst Domeinen.

Aanpak afnemen crimineel vermogen Het is politie en justitie ernst met de aanpak van mensen die luxe goederen bezitten die met de opbrengsten van strafbare feiten gefinancierd lijken te zijn. Dit moet worden voorkomen. Als iemand onverklaarbaar vermogen heeft dat gezien zijn leeftijd, achtergrond of bron van inkomsten een twijfelachtige herkomst lijkt te hebben, stelt de politie een onderzoek in en wordt er, als de verdenking voldoende sterk is, niet geaarzeld die goederen in beslag te nemen. Informatie over mogelijke patsers krijgt de politie van agenten, maar ook van burgers.

Versterken finec opsporing Politie Hollands Midden is één van de vijf politieregios die zich richt op het versterken van de financieel economische opsporing en het aanpakken van de daarmee verbonden criminaliteit. Door geldstromen te volgen worden witwaspraktijken zichtbaar. Tegelijkertijd komen ook andere criminele activiteiten zoals wapenhandel, drugshandel en mensenhandel aan het licht. De politie richt zich op de winsten die vanuit deze criminele activiteiten verdiend worden. Door de dure en luxe spullen, zoals autos, boten en huizen af te nemen, wordt het onaantrekkelijk gemaakt om criminele activiteiten te ontplooien of door te zetten. Het behalen van financieel voordeel is immers vaak de belangrijkste drijfveer.

De vier andere korpsen die meedoen aan de landelijke pilot om de aanpak van financieel-economische criminaliteit te intensiveren zijn IJsselland, Flevoland, Kennemerland en Gelderland-Midden. In 2010 wordt het programma doorontwikkeld.

#FoutGeld te volgen via Twitter De eerste foto's van de in beslag genomen luxe spullen zijn vandaag, vrijdag 20 november, te zien op Twitter. Volg Politie Hollands Midden via PolitieHM of zoek op #FoutGeld om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van onderzoeken naar FoutGeld. Hieronder de tweets die geplaatst zijn op het twitterkanaal van Politie Hollands Midden:

Twitter logo Waarom oogsten wij? http://tmic.fm/ox7dahhb7ah #FoutGeld

Twitter logo In beslag genomen op verdenking van #FoutGeld. Boot van 12 meter! http://twitpic.com/q83ni

Twitter logo Oogst binnen op verdenking van #FoutGeld. http://twitpic.com/q83ec

Twitter logo De oogst is binnen! Auto en boot in beslag genomen op verdenking van #FoutGeld. http://twitpic.com/q81e9

Twitter logo Binnenkort gaan we (hopelijk nu écht) oogsten...

Twitter logo Het oogsten is uitgesteld, helaas, helaas... jullie horen snel van een nieuwe oogstdag. Hou onze tweets in de gaten...

Twitter logo Nog 2/3/4/5 dagen voor we gaan oogsten...

Misdaad mag niet lonen!