ChristenUnie


Natura 2000: Nederland is vooral een gecompliceerd jongetje

Natura 2000: Nederland is vooral een gecompliceerd jongetje

vrijdag 20 november 2009 16:17

Vrijdag 13 november was er in Den Haag een bijeenkomst over Natura 2000 voor gedeputeerden uit de provincies en de waterschappen. Peter van Dalen was daarbij uitgenodigd door de bestuurdersvereniging van de ChristenUnie om te spreken over Natura 2000 in Europa.

In zijn presentatie vergeleek Van Dalen de ontwikkeling van Natura 2000 in Nederland met die van andere lidstaten van de Europese Unie. Uit zijn vergelijking kwam naar voren dat Nederland zich weliswaar qua natuuroppervlakte in de middenmoot bevindt, maar dat het qua implementatie koploper in Europa is. ,,We nemen de gebieden erg serieus", aldus van Dalen. Dit proces verloopt echter niet zonder moeilijkheden. ,,In Nederland is geen ruimte om de verschillende functies van een gebied te scheiden, de druk op gebieden is erg groot. We zullen er dus samen al polderend uit moeten komen." Hij veegde het beeld van een land vooraan de rij van tafel. ,,Men heeft vaak het idee dat Nederland per se het braafste jongetje van de klas wil zijn, maar de praktijk is dat we vooral een gecompliceerd jongetje zijn."

Naast Peter van Dalen spraken ook andere politici en bestuurders over hun visie op Natura 2000. Daaropvolgend was er in de deelsessies ruimte voor dialoog. De gedupeerden stelden vragen en wisselden ervaringen uit over de Natura 2000 gebieden in hun regio. "Het is belangrijk dat er op deze bijeenkomsten sprake is van tweerichtingsverkeer, ik ben hier ook om als volksvertegenwoordiger geluiden op te vangen die voor Europa bestemt zijn", zo vatte Van Dalen de dag samen.

Eurofractie
Peter van Dalen