Hogeschool Windesheim

Persbericht, 20 november 2009

De accreditatieaanvraag van de Lerarenopleiding Basisonderwijs(pabo) van Windesheim is vrijdag 20 november goedgekeurd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De NVAO is verantwoordelijk voor het toetsen van de kwaliteit van opleidingen. Alle paboâs hebben het afgelopen jaar een verzwaard accreditatietraject doorlopen. Doel van deze actie is om volstrekte helderheid te krijgen over de kwaliteit van de paboâs in Nederland. In dit traject hebben zeven paboâs, waaronder Windesheim een navisitatie gehad van de NVAO omdat een aantal met een vernieuwd en verbeterd curriculum waren gestart. Bij Windesheim is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de toetsen en het hbo-niveau van de studenten. Windesheim heeft afgelopen jaren sterk ingezet op samenwerking met het werkveld. Het werkveld is ook nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe curriculum.

Pabo Windesheim gewaardeerd door studenten
Naast de positieve beoordeling van de NVAO wordt pabo Windesheim ook goed gewaardeerd door de studenten. Elsevier thema, een bijlage van het opinieweekblad, onderzoekt jaarlijks de tevredenheid onder studenten van een groot aantal populaire opleidingen. In het onderzoek van oktober jl. hebben studenten pabo Windesheim op de 11e plaats in de ranking van 30 hogescholen gezet. Ook in het landelijke Studenttevredenheidsonderzoek 2009 scoort de opleiding op 9 van de 11 categorieën boven gemiddeld.

Toetsingskaders NVAO
Met de positieve toetsing van pabo Windesheim geeft de NVAO te kennen dat de opleiding voldoet aan de eisen voor basiskwaliteit. De NVAO toetst de kwaliteit van nieuwe opleidingen op basis van: doelstelling, programma, inzet van personeel, voorzieningen, interne kwaliteitszorg en condities voor continuïteit. De accreditatie is een voorwaarde voor bekostiging/financiering van een bachelor- of masteropleiding door de overheid en voor het recht om erkende diploma's af te geven. Studiefinanciering aan studenten wordt ook alleen toegekend bij geaccrediteerde opleidingen.