TNS NIPO

TNS NIPO-RTL publicaties

20 november 2009

Volk heeft recht om te weten hoe koningin denkt, maar kamerlid dat uit de school klapt moet opstappen

Meer dan de helft (56%) van de Nederlanders is het eens met de stelling dat alles wat de koningin met Tweede Kamerleden bespreekt geheim moet blijven. Daarentegen vindt een ruime meerderheid (70%) dat het volk het recht heeft te weten hoe de koningin over politiek denkt. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

Iets minder dan de helft van de mensen (48%) vindt dat Tweede Kamerleden geen gesprekken met de koningin mogen voeren als ze er achteraf niets over mogen zeggen. De meningen hierover zijn echter verdeeld, want ruim de helft (52%) vindt dat Tweede Kamerleden wél met de koningin mogen praten ook al mogen ze er achteraf niets over zeggen.

Meer dan driekwart (77%) van de mensen vindt dat een kamerlid dat vertrouwelijke informatie uit een gesprek met de koningin vrijgeeft aan de pers, niet kan langer functioneren als kamerlid.
---

1 | Stellingen n.a.v. vertrek Boekestijn

---

Stellingen

Bron: TNS NIPO, 2009

---

Vertrek van Boekestijn is terecht
Arend Jan Boekestijn, Tweede Kamerlid voor de VVD, is gisteravond opgestapt, nadat hij uit de school had geklapt over een vertrouwelijke bijeenkomst bij koningin Beatrix.

Bijna driekwart (74%) van de Nederlanders heeft iets over deze affaire gehoord, gezien of gelezen. Zeven op de tien Nederlanders (70%) vindt het opstappen van Boekestijn terecht.

C6955 K3 | TNS NIPObase CATI | Het veldwerk vond plaats op 19 november 2009. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en politiek stemgedrag 2006.