FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: reorganisatie Spyker Cars is verlies voor Nederland

Vanochtend werd bekend dat autofabrikant Spyker uit Zeewolde de gehele productie van sportwagens overhevelt naar Coventry in Engeland. Dit betekent dat 45 van de 134 werknemers per 1 december hun baan kwijtraken.

Herbert Römer, bestuurder FNV Bondgenoten: "Niet alleen verliezen 45 mensen hun werk, Nederland verliest ook de productie van een markant automerk. Natuurlijk hebben we direct een sociaal plan bedongen waardoor de werknemers in ieder geval een ontslagvergoeding meekrijgen." Tevens komt er een outplacementtraject voor de ontslagen werknemers en worden ze waar mogelijk geholpen met het vinden van ander werk. "Het zijn stuk voor stuk vakmensen", aldus Römer. "Dus het zou heel jammer zijn als hun vakkennis voor de autobranche verloren gaat."

Spyker Cars heeft 45 werknemers aangeboden mee te verhuizen naar Engeland. Römer: "We leggen dit aanbod aan onze leden voor, maar gaan ze tevens uitgebreid voorlichten over de voor- en nadelen van een verhuizing naar Engeland."

FNV Bondgenoten heeft de meeste leden bij Spyker en gaat het voorstel voor het sociaal plan maandag neutraal aan zijn leden voorleggen.