TenneT


Wijzigingen in het aanbieden van Regel- en Reservevermogen

20-11-2009 TenneT wijzigt in 2010 het marktproces van het aanbieden van regel- en reservevermogen. Hierbij introduceert TenneT het product 'Blokbiedingen' en worden de bestaande Quotes berichten vervangen door nieuwe UTILTS berichten.

Met dit nieuwe proces en het gebruik van Blokbiedingen biedt TenneT de marktpartijen de mogelijkheid om hun beschikbare vermogen onder voor hen zo gunstig mogelijke condities als reservevermogen beschikbaar te stellen aan TenneT. Marktpartijen zullen hun reservevermogen in blokken kunnen aanbieden waarbij ze zelf de grootte van de blokken bepalen. De grootte van het blok wordt bepaald door de hoeveelheid vermogen en de minimale afroepduur van het vermogen. Daarnaast geeft de marktpartij aan hoe tijdig TenneT dit vermogen moet afroepen en tegen welke prijs met TenneT zal worden verrekend, dit op basis van pay-as-bid. Enkele voorbeelden zijn hieronder weergegeven.

Voorbeeld 1: Marktpartij Y biedt met blokbiedingen 50 MW vermogen tegen een prijs van EUR 125,- per MWh aan. Hierbij geeft marktpartij Y in de bieding aan dat TenneT dit vermogen voor minimaal 1 uur moet afroepen en dit minimaal 1 uur van tevoren kenbaar moet maken.

Voorbeeld 2: Marktpartij X biedt met blokbiedingen 100 MW vermogen tegen een prijs van EUR85,- per MWh aan. Hierbij geeft marktpartij X in de bieding aan dat TenneT dit vermogen voor minimaal 4 uur moet afroepen en dit minimaal 2 uur van tevoren kenbaar moet maken.

Het door de marktpartijen beschikbaar gestelde vermogen zal door TenneT worden gepubliceerd via de website. Voorbeelden van situaties waarbij TenneT reservevermogen nodig heeft zijn o.a. storing aan de NorNed kabel, opheffen van congestiegebieden en leveren van buitenlandse ondersteuning. Doen die situaties zich voor dan kan TenneT snel en transparant gebruik maken van het beschikbaar gestelde vermogen.

Voor het aanbieden van regel- en reservevermogen ten behoeve van balanshandhaving verandert er buiten de overgang naar UTILTS weinig.

In september 2009 is het bijbehorende issue (issue IC-28) reeds goedgekeurd in de ALV NEDU. Hierin is ook de invoeringsdatum vastgesteld op Mei 2010. Het nieuwe marktproces inclusief de bijbehorende berichtenspecificaties zijn reeds uitgewerkt en beschikbaar voor de marktpartijen. De documenten zijn te vinden op de EDSN website, te vinden via www.edsn.nl(menu items 'Vereniging NEDU/IC Wholesale E' en 'Uitvoering EDINE/Projecten/Blokbiedingen').

In de maanden november en december 2009 organiseert TenneT enkele bijeenkomsten om het nieuwe marktproces en de bijbehorende EDINE berichtenspecificaties inclusief het verplichte certificeringtraject nader toe te lichten.

Wij hopen u te zien op de bijeenkomsten, voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact met ons opnemen via ons servicecentrum (e-mail: servicecentrum@tennet.orgtel. 026-373 1717).

Vol energie voor iedereen