Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden uit Limburgs Parlement van 13-11-2009 Het debat in het Limburgs Parlement stond vooral in het teken van de begrotingsbehandeling voor 2010 en de algemene beschouwingen. Met de begroting van 2010 is een bedrag gemoeid van 600 miljoen. Er werden 15 moties en 7 amendementen ingediend. Uiteindelijk werd de begroting 2010 door het Limburgs Parlement vastgesteld. Een motie van CDA, PvdA en PNL waarmee actief wordt ingezet op het aanwijzen van Limburg als nationale pilot voor de aanpak van de krimp als kansopgave werd met algemene stemmen aanvaard.

Begrotingsbehandeling
SP
Fractievoorzitter Thijs Coppus van de SP miste in de begroting van Gedeputeerde Staten een duidelijke koers voor Limburg voor de toekomst: er wordt nauwelijks ingespeeld op actuele ontwikkelingen zoals de economische situatie en de vermindering van het provinciefonds waardoor Limburg belangrijke kansen mis dreigt te lopen. De SP verweet het college alleen maar gericht te zijn op het eigen coalitieprogramma en geen oog te hebben voor de rol van het Limburgs Parlement. De SP vindt het de moeite waard om de kansen van de economische crisis te benutten om duurzame en fundamentele veranderingen te weeg te brengen. Als oplossingsrichting voor de krimpproblematiek stelde SP voor om met name in de Parkstad duizenden woningen te renoveren en uit te rusten met WKK
(warmtekrachtkoppeling)-installaties, zonnepanelen en regenwateropvang en het budget hiervoor te halen uit bezuinigingen op de Buitenring Parkstad en de Greenportlane. Om invloed te krijgen op duurzame energieproductie pleit SP voor een nieuw op te richten provinciaal energiebedrijf. Daarnaast wenst SP in te zetten op ontwikkeling en productie van elektrische autos door de Limburgse auto-industrie. De motie SP, PvdD en GroenLinks impuls duurzame landbouw werd aangenomen met 35 stemmenvoor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD) en 7 tegen (VVD). Met deze motie wordt het college van GS gevraagd positief in te spelen op kansen en projecten uit de sector m.b.t. streekproducten en deze waar mogelijk te bevorderen.

CDA
Fractievoorzitter Geert Frische van het CDA was gematigd positief over de crisis omdat deze toch niet de desastreuze vormen heeft aangenomen die voorspeld waren en stelde vast dat het beleid van de Nederlandse regering ertoe geleid heeft dat de crisis beheersbaar is gebleken. Belangrijke economische pijlers zijn voor het CDA behoud van werkgelegenheid en de fysieke infrastructuur. Het CDA diende onder meer een motie in met als doel het kabinet en de Tweede Kamer op te roepen meer vrijheden in te bouwen voor individuele gemeenteraden met betrekking tot koopzondagen. Deze motie werd aangenomen met 33 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks1, PNL, PvdD en D66) en 9 tegen (SP, GroenLinks1 en SPD). Om de verloedering van het landschap door zwerfvuil tegen te gaan werd een motie ingediend met als doel boetes voor illegaal storten in het buitengebied fors te verhogen. Deze motie werd aangenomen met 30 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, PNL, D66) en 10 tegen (SP, GroenLinks, PvdD en SPD). Het CDA mist beweging op het gebied van internationale samenwerking. Zorgen zijn er over de financiële toekomst van gemeenten en provincies en het openbaar vervoer. In het kader van landschapsinrichting riep het CDA het college op om met grondeigenaren te komen tot een gedragen beleid. Het CDA vroeg het college om middels gebiedsontwikkeling te werken aan hoogwaterbescherming zonder dat dit ten laste komt van de Limburgse burger. Het CDA sprak zorgen uit over de kwaliteit van de gezondheidszorg in Midden-Limburg en de westelijke mijnstreek en vroeg naar een totale visie op de provinciale gezondheidszorg. Grote zorgen heeft het CDA over Parkstad en centrumstad Heerlen. Een motie van CDA, PvdA en PNL waarmee actief wordt ingezet op de aanwijzing van Limburg als nationale pilot voor de aanpak van de krimp als kansopgave werd met algemene stemmen aanvaard.

VVD
Ingrid Muijs, fractievoorzitter VVD, wenst in te zetten op een modern, innovatief en toekomstgericht Limburg. Om dit te realiseren wil de VVD een versnellingsagenda met concrete acties gericht op het behoud van de maakindustrie, verbetering van het imago en bevordering van het woongenot in Limburg. De VVD mist bij het College van Gedeputeerde Staten een toekomstvisie. De VVD vraagt om heldere keuzes over het takenpakket van de provincie en stelde voor de kerntakendiscussie snel te gaan voeren. Deze motie werd ingediend door D66. In het kader van arbeidsparticipatie en onderwijs vroeg de VVD om integrale plannen van aanpak gericht op een leven lang leren, talenkennis en aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt. Ten aanzien van het topsport beleid vroeg de VVD de blik verder te richten dan Sittard-Geleen. De VVD vroeg in het kader van de culturele sprong in Noord-Limburg om concrete plannen tot behoud van het Nedinscocomplex en het Mikwe. De VVD uitte haar zorgen over de bevolkingskrimp in de Parkstad en riep de gemeenten in Parkstad op om samen een vuist te maken om de neerwaartse spiraal in de regio om te buigen.

PvdA
Fractievoorzitter Peter van Dijk van PvdA stelde vast dat er veel energie is gestoken in regionale en euregionale samenwerking en het creëren van bestuurlijk draagvlak en dat er een begroting voorligt die getuigt van een gedegen, inspirerende en transparante aanpak. Echter, er komen zware tijden en op de langere termijn nopen ontwikkelingen tot een herbezinning op de taken van de Provincie. Wat de PvdA betreft ademt de begroting ambitie uit, maar de huidige economische situatie vraagt te oogsten. PvdA vroeg om een plan van aanpak financiën Jeugdzorg en om een heroverweging van projecten, opgaven en taakstellingen waar Limburg de komende jaren voor komt te staan. Met het oog op de krimp dienen programmas nu snel uitgevoerd te worden. De PvdA-motie investeringsagenda werd met 37 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD) en 7 tegen (VVD) aangenomen. Met deze motie wordt het college van Gedeputeerde Staten verzocht overleg te voeren met gemeenten zodat het Limburgs Parlement inzicht krijgt in hoeverre deze nog in staat zijn Essentgelden in te zetten voor de financiering van de investeringsagenda. De motie meer kwaliteit door diversiteit in Limburg van PvdA, SP, GroenLinks, PvdD, D66 en SPD met als doel een evenwichtige opbouw van het personeelsbestand Provincie werd met 33 stemmen voor (CDA13, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD) en 8 tegen (CDA1, VVD) aangenomen. PvdA diende een motie in met het verzoek aan het college van Gedeputeerde Staten om jaarlijks te rapporteren over de majeure projecten uit de gebiedsontwikkeling. Deze motie werd aangenomen met 36 stemmen voor (CDA16, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD) en 7 tegen (CDA1, VVD). De door PvdA ingediende moties wegenbouwsector en duurzaam bouwen werden door GS overgenomen. Deze moties leiden ertoe dat GS inzicht zal geven in wegenbouwprojecten die de komende 3 jaar versneld tot uitvoering kunnen worden gebracht én dat bij woningen/gebouwen waarin de Provincie Limburg investeert c.q. subsidieert als voorwaarde wordt gesteld dat er een meetbare hoge duurzaamheidsambitie wordt gerealiseerd. Tenslotte werd de motie duurzame gebiedsontwikkeling met 35 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD en D66) en 7 tegen (VVD) aangenomen. Met deze motie worden hoge meetbare duurzaamheidsambities als harde voorwaarde gesteld aan beeldbepalende ontwikkelingen en andere projecten in het kader van gebiedsontwikkeling.

GroenLinks
Margriet van Tulder, fractievoorzitter GroenLinks, stelde vast dat er weinig van de kaders van GroenLinks terug te vinden is in de begroting. GroenLinks mist bevordering elektrisch rijden, investeren in preventie in jeugdzorg en een oplossing voor wachtlijsten en bevordering continuïteit zorg. GroenLinks vroeg aandacht en voor de bestuurlijke verhoudingen en de rol van de volksvertegenwoordiging, het Limburgs Parlement. T.a.v. het economische beleid wees GroenLinks erop dat de versnellingsagenda dient te sporen met de demografische ontwikkelingen en drong aan op groene innovatie (heb je in tweede regel al genoemd). GroenLinks diende samen met SPD, SP, PvdD en D66 een motie Provinciale klimaattop in met als doel een klimaattop te organiseren voor ondernemers om beter inzicht te krijgen in wat er speelt en waar ondernemers en provincie onderlinge afspraken kunnen maken over het terugdringen van broeikasgassen. Deze motie werd aangenomen met 36 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD) en 7 tegen (VVD). GroenLinks is van mening dat Limburg samen met Groningen en Zeeland moet inzetten op het binnenhalen van compensering in verband met de krimpopgave. De Buitenring Parkstad wordt gezien als een te zware aanslag op milieu, leefbaarheid en budgetten. GroenLinks is geen voorstander van verbreding van de A2 en het OPAC-project. GroenLinks wenst in te zetten in duurzame woningrenovaties, een duurzaam Limburgs energiebedrijf en de herstructurerinsopgave. Verder pleitte GroenLinks voor investering in openbaar vervoer (heb je al genoemd in derde regel). Tenslotte wees GroenLinks erop dat de voorliggende begroting weinig mogelijkheden biedt aan het Limburgs Parlement voor evaluatie en controle en stelde voor de Zuidelijke Rekenkamer te verzoeken om de begroting te laten doorlichten op controleerbaarheid van beleid door het Limburgs Parlement.

Partij voor de Dieren
Frank Wassenberg, fractievoorzitter PvdD, gaf in zijn betoog aan dat de PvdD graag andere keuzes had gezien met betrekking tot energietransitie, met name voortzetten regeling energiebesparing en duurzame energie. T.a.v. de luchtkwaliteit wenst PvdD meer geld voor het Limburgs Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit en prioriteit voor verbetering van de milieuprestaties. Daarnaast wenst PvdD maximaal in te zetten op herstructurering van bedrijventerreinen. PvdD vroeg om eenduidige criteria met betrekking tot het begrip Cradle to Cradle en tenslotte om een hoger ambitieniveau op het gebied van duurzame productie van landbouw/streekproducten.

D66
Paul Wessels, fractievoorzitter D66, complimenteerde Gedeputeerde Staten met een goede inzichtelijke begroting en steunde de insteek van GS om in deze crisistijd te blijven investeren in infrastructuur, werkgelegenheid en duurzaamheid. Uitgangspunt voor investeringen voor D66 is daarbij een toegevoegde waarde voor Limburg. Als kritische kanttekening stelde D66 de vraag hoe om te gaan met bezuinigingen van 20% die de Provincie te wachten staat. In het verlengde hiervan vroeg D66 kritisch te kijken naar de toegevoegde waarde van de rol van de Provincie op het gebied van subsidies. Verder vroeg D66 aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van Jeugdzorg en openbaar vervoer. Tenslotte riep D66 op tot onderlinge politieke samenwerking.

PNL
Piet Franssen, fractievoorzitter PNL (Partij Nieuw Limburg), wees in zijn betoog op het belang van de gebiedsontwikkeling en realisatie van de beeldbepalende ontwikkelingen. Ook kennisontwikkeling en werkgelegenheid noemde PNL belangrijke toekomstige elementen. Aandacht vroeg PNL voor de ontwikkeling van de Maasplassen en de toegankelijkheid voor de burger én de leefbaarheid in kleine kernen. PNL vroeg in te zetten in stimulering van Limburgse streekproducten.

SPD
Pierre Diederen, fractievoorzitter SPD, noemde krimp, vergrijzing en ontgroening als dé leidmotieven voor de Provincie voor 2010. Ingezet moet worden op een visie op de inzet van brede maatschappelijke voorzieningen en de aantrekkelijkheid van de Provincie. SPD noemde het inspirerend te zien hoe in bepaalde gebieden, zoals Venlo, ontwikkelingen worden vormgegeven maar waarschuwde voor eendimensionaliteit. SPD vroeg om een fundamentele discussie over het thema Cradle tot Cradle.

Reactie GS
In de reactie van het College van Gedeputeerde Staten werd een aantal toezeggingen gedaan. Zo zal er op korte termijn inzicht worden gegeven in de projecten op het gebied van gebiedsontwikkeling die snel in uitvoering gebracht kunnen worden. De N280 in Weert en Roermond zal in 2010 worden gerealiseerd. Er volgt een stand-van-zaken memo inzake demografie en nog vóór de behandeling van de Voorjaarsnota in 2010 zal GS haar visie voorleggen over hoe de begroting van de Provincie met 25% omgebogen kan worden. Begin 2010 zal een debat met het Limburgs Parlement voorbereid worden inzake duurzaamheid (OPAC, C2C, meervoudig ruimtegebruik) met als doel het totale rendement in beeld te brengen van alle in gang gezette projecten/acties.

Besluitvorming PS
Uiteindelijk werd de begroting 2010 vastgesteld met 30 stemmen voor (CDA, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD) en 14 tegen (SP en VVD).

20-11-2009 17:12