CPNB


Persbericht 20-11-2009
Eenmalige Oeroeg-voorstelling vormt slot Nederland Leest Hella S. Haasse en Willem Nijholt in uitverkocht Carré

In een uitverkocht Koninklijk Theater Carré vond vanmiddag de slotvoorstelling plaats van Nederland Leest. In deze vierde editie van de grootste nationale leescampagne stond Oeroeg, de debuutroman van Hella S. Haasse uit 1948, centraal. Toneellegende Willem Nijholt droeg Oeroeg voor in een speciale bewerking van schrijfster Yvonne Keuls. Hella S. Haasse (91) kreeg in Carré het laatste woord over haar roman in een gesprek met literair critica Margot Dijkgraaf. De schrijfster liet vandaag weten te werken aan een nieuw boek met de titel De ontbladering. Tijdens Nederland Leest werden bijna 1 miljoen gratis exemplaren van Oeroeg door openbare bibliotheken aan hun leden uitgedeeld.

`Met Oeroeg in Nederland Leest krijgt mijn eersteling 61 jaar na verschijnen hernieuwde aandacht. Dat is een mooi geschenk in de laatste fase van mijn leven', aldus Hella S. Haasse. Tijdens de campagne verscheen haar debuutroman in een oplage van 923.000 exemplaren die gratis werden verspreid door openbare bibliotheken. Ruim 100.000 leerlingen van 4 havo en vwo kregen het boek uitgedeeld in de klas. Willem Nijholt schreef de Lofrede op Oeroeg. Zes decennia na verschijning van Oeroeg haalde de gebonden boekhandelseditie - met een essay van Abdelkader Benali - de 14e positie in de Bestseller 60.

In openbare bibliotheken door het hele land werden gedurende de campagne honderden activiteiten georganiseerd rondom het boek. Veel auteurs waaronder Adriaan van Dis, Marion Bloem en Nelleke Noordervliet gaven lezingen over thema's uit Oeroeg. Willem Nijholt gaf een aantal drukbezochte try-outs van zijn voordracht, die werden gevolgd door een discussie over vriendschap en cultuurverschillen onder leiding van Philip Freriks, ambassadeur van Nederland Leest. De vierde editie van de leescampagne had met de Boek-abri een wereldprimeur. De Boek-abri toonde alle 102 pagina's op één affiche en hing in bus- en tramhokjes door het hele land. De speciale abri verbeeldde zo het idee achter Nederland Leest: heel Nederland leest hetzelfde boek.

Volgend jaar vindt Nederland Leest plaats van 22 oktober t/m 19 november. Op dinsdag 12 januari 2010 wordt de titel van het volgende Nederland Leest-boek bekend gemaakt.