Ministerie van Verkeer en Waterstaat


- Datum 20 november 2009
Onderwerp Aanbieding SEO rapport Amsterdam-Paramaribo: Open Skies of Open 2 Market?

Geachte voorzitter,

In het Algemeen Overleg Schiphol van 5 februari 2009 heb ik de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat toegezegd de mogelijkheden tot herziening van het luchtvaartverdrag met Suriname ten behoeve van een volledige "open sky" verder te zullen bestuderen.

Bij deze wil ik u het SEO rapport "Amsterdam-Paramaribo: Open Skies of Open Market?", inclusief Ticketprijsmonitor Amsterdam­Paramaribo aanbieden, dat de resultaten van dit onderzoek bevat.

De hoofdconclusie van het rapport is dat verdere liberalisering van het huidige luchtvaartverdrag tot een volledig Open Skies regime weinig tot geen welvaartsbaten voor de consument met zich mee zal brengen.

Uit de uitgevoerde analyses naar de specifieke markt op de route Amsterdam ­ Paramaribo blijkt dat de verwachte verdere groei van de markt in het komend decennium ruimte zal bieden aan één of hooguit twee extra luchtvaartmaatschappijen op de route. Dit is mede ingegeven door de specifieke karakteristieken van de markt, die gekenmerkt wordt door sterke gepiektheid van de vraag, dominantie van vervoer van ,,visiting friends and relatives en een gering aandeel vakantie- en vrachtvervoer. Het bestaande luchtvaartverdrag biedt echter al voldoende ruimte om dat aantal luchtvaartmaatschappijen te accommoderen.

a
agina 1 van 2 P





Ik kan mij vinden in de uitkomsten van het rapport. Ons kenmerk VENW/DGLM-2009/3870 Volledigheidshalve zal ik het rapport tevens aan mijn Surinaamse collega Minister van Transport Communicatie en Toerisme sturen om te bezien of er van Surinaamse zijde mede naar aanleiding van het rapport nog nieuwe inzichten zijn met betrekking tot de huidige mate van liberalisatie van het verdrag.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P