TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

20 november 2009

Werkgevers zien weinig mogelijkheden zware beroepen te verlichten

Het kabinet wil de zware beroepen ontzien in de voorstellen om de AOW naar 67 jaar te tillen. In opdracht van FNV Bondgenoten heeft TNS NIPO een onderzoek uitgevoerd over dit voornemen onder werkgevers.

Werkgevers zien weinig mogelijkheden om hun werknemers met een zwaar beroep na dertig jaar aan ander, lichter werk te helpen, zoals het kabinet voorstelt. Op de vraag of werkgevers denken mensen in het eigen bedrijf te kunnen herplaatsen, antwoordt 84 procent negatief.

Werkgevers zien het ook niet gebeuren dat zij hun mensen buiten het eigen bedrijf geplaatst krijgen: 52 procent acht dat nagenoeg uitgesloten en nog eens 34 procent acht de kans klein, samen 86 procent.

Over de mogelijkheid tot om- en bijscholing naar lichter werk zijn werkgevers iets positiever, maar ook voor deze optie ziet 72% weinig kans.

---

1 | Samenvatting resultaten

---

Klein tot uitgesloten
%
Hoe groot acht u de kans dat u deze werknemers die een zwaar beroep uitoefenen na 30 jaar zwaar werk t.z.t. een lichtere baan binnen het eigen bedrijf kunt aanbieden? 84
Hoe groot acht u de kans dat u deze werknemers die een zwaar beroep uitoefenen na 30 jaar zwaar werk t.z.t. een lichtere baan buiten het eigen bedrijf, maar binnen de sector kunt aanbieden? 86 Hoe groot acht u uw eigen mogelijkheden om t.z.t. werknemers die door andere bedrijven na 30 jaar zwaar werk aan uw bedrijf worden aangeboden voor lichter werk, een passende functie kunt bieden? 82 Hoe groot schat u uw mogelijkheden uw werknemer te faciliteren bij het volgen van een passende bij- of omscholing gericht op een andere, lichtere functie? 72
Bron: TNS NIPO, 2009

---

F6663 | TNS NIPObase CAWI | Het veldwerk vond plaats van 13 t/m 16 november 2009. In totaal zijn 591 directeuren in de sectoren Bouw, Transport, Industrie en Zorg ondervraagd. Van de aangeschreven werkgevers geeft 60% aan dat zij geen werknemers met een zwaar beroep in dienst hebben.