Ministerie van Algemene Zaken

Brief aan Tweede Kamer over taakopdracht heroverweging Internationale Veiligheid

Kamerstuk | 20-11-2009

Minister-president Balkenende bericht de Tweede Kamer over de taakopdracht voor de heroverweging Internationale Veiligheid.

Zoals eerder aangekondigd zou het kabinet in november bezien hoe de brede heroverwegingen voor het thema Internationale Veiligheid - in aansluiting op het interdepartementale project Verkenningen - het beste kunnen worden vormgegeven. Bij de aankondiging van de Verkenningen in 2007 heeft het kabinet aangegeven hiermee inzicht te willen geven in de mogelijke ambities voor de krijgsmacht en het daarmee samenhangende niveau van defensiebestedingen. De verkenningen monden uit in beleidsopties gebaseerd op de op langere termijn (2020-2030) te verwachten ontwikkelingen en mogelijke scenario's, de daaruit voortvloeiende samenstelling en toerusting van de krijgsmacht en het daarbij behorende niveau van de defensiebestedingen.

Inmiddels is het kabinet tot de conclusie gekomen dat het de voorkeur verdient de Verkenningen op grond van de oorspronkelijke opdracht te voltooien en de brede heroverwegingen op het gebied van internationale veiligheid in een separaat traject aan de orde te stellen. Aanleiding voor dit besluit is, zoals hierboven uiteengezet, het feit dat het project Verkenningen zich richt op de langere termijn, terwijl de brede heroverwegingen zich richten op 2015. Bovendien worden de beleidsopties in de Verkenningen op een ander abstractieniveau uitgewerkt dan in de brede heroverwegingen.

Bijgaand treft u de taakopdracht aan van de werkgroep die deze heroverweging gaat uitvoeren.

Het kabinet zal de uitkomsten van de verkenningen en die van de brede heroverwegingen tegelijkertijd presenteren. Voor het debat over de Voorjaarsnota 2010 zal het kabinet daarbij aangeven welke afwegingen het mede op basis van deze rapporten heeft gemaakt.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken, mr.dr. J.P. Balkenende

Meer informatie


* Taakopdracht heroverweging Internationale Veiligheid 20-11-2009 | Word-document, 47 Kb

Zie het origineel