Consumentenplatform wil actieve overheid op gebied van duurzaam Voedsel

Het consumentenplatform van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil dat de overheid een actiever beleid gaat voeren op het gebied van duurzaam voedsel. De overheid zou zich daarbij vooral moeten richten op de producenten, verwerkers en retailers in de voedselketen en niet zozeer op consumenten. Het vergroten van een duurzamer aanbood zou het belangrijkste doel moeten zijn.

Dat is het resultaat van de bijeenkomst vandaag van het consumentenplatform LNV, dat bestaat uit een 20-tal mensen die gerekruteerd zijn uit verschillende maatschappelijke oganisaties, maar wel voor zichzelf spreken. Het platform komt 3 keer per jaar bij elkaar om verschillende consumentenzaken te bespreken en staat onder leiding van Marijke Vos, wethouder in Amsterdam en oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Een van de belangrijke zaken in de voedselketen is hoe supermarkten tot hun prijs komen. Het consumentenplatform vindt dat de overheid inzicht moet krijgen in hoe supermarkten tot hun prijs komen en vervolgens daarover informatie geeft aan consumenten.

Verder kwam aan de orde dat de term duurzaam voedsel te vaag is. Het zou voor de consument duidelijker moeten worden welke producten als duurzaam en welke producten als minder of niet duurzaam worden beschouwd. Ook zou de overheid zich meer en gerichter bezig moeten houden met gezondere voeding in schoolkantines.

Tot slot stond het consumentenplatfrorm stil bij regelgeving. Sinds kort bestaat er een Platform Verduurzaming Voedsel, waarin 5 partijen samenwerken onder leiding van het ministerie van LNV om het voedselaanbod duurzamer te maken. Het gaat om de boerenorganisaties, de horeca, de cateraars, de voedingsmiddelenindustrie en de supermarkten. Volgens het consumentenplatform zouden deze 5 partijen moeten nadenken welke Europese kaders gesteld kunnen worden aan duurzaam voedsel.

Dit persbericht is uitgegeven door het Consumentenplatform van LNV en geeft de mening weer van de deelnemers aan het platform. Dit hoeft niet per definitie overeen te komen met het beleid van de minister van LNV, Gerda Verburg.


Noot voor redacties



Noot voor de redactie,