EU EC Enterprise


Meer over de EU - Instellingen van de EU - 20/11/2009

Nieuwe EU-topfuncties verdeeld

Herman Van Rompuy, de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, commissievoorzitter Barroso en Catherine Ashton

De Europese leiders hebben de Belgische eerste minister gekozen als eerste EU-president. De Britse EU-commissaris voor handel Catherine Ashton wordt hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken.

De moeizame onderhandelingen binnen de Raad dreigden de geschiedenisboekjes in te gaan, maar uiteindelijk is er dan toch een unaniem besluit genomen over de Belgische premier Van Rompuy en eurocommissaris Ashton.

Commissievoorzitter Barroso heeft beiden gefeliciteerd: "Ik denk dat er nauwelijks een betere keuze voor het leiderschap van de Europese Unie had kunnen worden gemaakt."

De 62-jarige Van Rompuy, christen-democraat en econoom, is nog geen jaar eerste minister van België. Toch krijgt hij veel lof omdat hij het land weer stabiliteit heeft gebracht in een tijd waarin de spanningen tussen Franstaligen en Nederlandstaligen opliepen.

"Ik heb niet gedongen naar deze hoge functie. Ik heb geen enkele stap ondernomen. Maar ik neem haar vanaf vanavond met overtuiging op," aldus Van Rompuy.

In samenspraak met de Europese Commissie heeft de Raad de 53-jarige Catherine Ashton benoemd tot hoge EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. Als lid van de Britse Labour Party zal zij ook vice-voorzitter worden van de nog te benoemen nieuwe Commissie.

Beide posten zijn het gevolg van het Lissabonverdrag, dat onlangs definitief is goedgekeurd. Dat verdrag moet de rol van de EU in de wereld versterken en de besluitvorming stroomlijnen.

De nieuwe president blijft 2½ jaar aan. De functie komt in de plaats van het wisselend voorzitterschap, waarbij steeds een ander EU-land zes maanden lang de EU-vergaderingen leidde.

Van Rompuy krijgt in de eerste plaats de taak om de Raadsvergaderingen voor te zitten en de EU-leiders op het wereldtoneel te vertegenwoordigen. Hij vertegenwoordigt ook de Raad in de relaties met de andere EU-instellingen.

Catherine Ashton wordt bevoegd voor het defensie- en veiligheidsbeleid. Zij moet een wereldwijd netwerk van diplomaten gaan opzetten ter ondersteuning van deze nieuwe functie.

Ze zei verrrast te zijn door haar benoeming, die nog door het parlement moet worden bevestigd. "Ik ben erg vereerd en trots dat ik voor deze functie ben gevraagd. Ik zal er voor zorgen dat onze waarden over de hele wereld worden uitgedragen."

Deze topfunctie is een combinatie van twee bestaande portefeuilles: die van hoge vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijke buitenlands en veiligheidsbeleid, en die van commissaris voor buitenlandse betrekkingen.

De benoemingen worden officieel zodra het Verdrag van Lissabon op 1 december in werking treedt.