Ingezonden persbericht



---


Aan de redactie Alkmaar,10 november 2009

PERSBERICHT

Nederlands Kampioenschap Stayeren kan heel spannend worden

Het zal zeker een hevige strijd worden tussen Tim van der Zanden, Bob Stöpler, Raymond Rol en Patrick Kos

Vrijdagavond 20 november rond 20.30 uur zal in het Sportpaleis Alkmaar de finale Nederlands kampioenschap stayeren worden verreden. Op het houten ovaal van 250 meter krijgen de finalisten 200 ronden af te leggen. Oftewel 50 kilometer. Reinier Honig de kampioen van de afgelopen 3 jaar zal zijn titel helaas niet kunnen verdedigen wegens verplichtingen elders. Honig heeft zich het afgelopen seizoen op de weg bij de broodrijders zeer goed ontwikkeld en rijdt volgend jaar in Italië als prof voor de Aqua & Sapone formatie.

Niettemin kan het kampioenschap één van de spannendste worden van de afgelopen 15 jaar. Het zal dringen worden voor een plaats op het ereschavot. En zeker om de felbegeerde kampioenstrui. Dit tricot is veel waard voor een contract op de Europese banen. Maar liefst vier stayers moeten als serieuze kampioenskandidaat worden gezien. Dat zijn:

Tim van der Zanden de huidige Nederlands kampioen achter de derny's, die de afgelopen jaren met het zilver en brons naar Poeldijk terugkeerde. Tim gaat achter de motor tot het uiterste en vecht tot de finishlijn is gepasseerd

Nog maar iets meer dan een jaar rijdt Woerdenaar "youngster" Bob Stöpler (20) achter de motor. Het rijden als stayer is Bob als hoofddoel gaan zien. In wegwedstrijden doet hij de broodnodige conditie op. Hij heeft de afgelopen zomer op de Europese banen laten zien erbij te horen. Zijn visitekaartje gaf hij, als debutant, op overtuigende wijze af bij het Europees kampioenschap. Net iets tekort komend voor de finale veegde Stöpler in de kleine finale de vloer aan met de volledige Belgische en Franse selecties.

Een val bij een ATB-wedstrijd heeft Alkmaarder en oud kampioen van Nederland Raymond Rol op trainingsachterstand gezet. Of hij zal starten is bij het schrijven van dit artikel nog niet zeker. Maar als Raymond besluit aan de start te komen dan wil hij voor het rood wit blauwe tricot gaan. De jaren beginnen wel te tellen, maar Rol heeft de meeste ervaring van alle deelnemers. En dat kan altijd in zijn voordeel werken.

De Alkmaarder Patrick Kos is debutant. Maar is wel degelijk een kanshebber. Deze zoon van oud-wereldkampioen stayeren René Kos heeft een serieuze trainingsstage met zijn vader achter de rug. Rijden zal hij echter achter de motor van de Duitse gangmaker Christian Dippel. En daarmee haalt hij één van de meest geslepen en ervaren gangmakers naar Alkmaar.

In de subtop krijgen wij de routiniers Iwan Neijzing (Assendelft) en Patrick Besteman (Heerhugowaard) aan de start. Als de toppers het elkaar gaan moeilijk maken en van de rol af moeten, kunnen zij daarvan zeker profiteren.

Paul Preijer (Andijk), Klaas van 't Veer (Assendelft), Mark Konijnenberg (Schoorl) en Richard Konijn (Abbekerk) behoren niet tot de toppers, maar knokken voor een goede klassering en zeker in de series voor plaatsing in de finale. Routinier Mark Konijnenberg komt in dit kampioenschap aan de start als stayer maar ook als gangmaker.

Het programma vangt aan om 17.15 uur.

De toegang bedraagt E 5,-- Kinderen t/m 14 jaar gratis toegang.

Informatie onder voorbehoud! Zie ook onze website www.sportpaleis-alkmaar.nl

Programma:

17.00 Loting serie indeling en startvolgorde17.15 Eerste serie 20 kilometer

17.45 Tweede serie 20 kilometer

18.30 Aanval werelduurrecord achter de derny 50+ door Maas van Beek (Barneveld)

Pauze

20.30 Finale Nederlands kampioenschap stayeren achter de grote motoren 50 kilometer (200 ronden)

Deelnemers NK stayeren 2009:

Tim van der Zanden (Poeldijk) - Cees Stam (Koog aan de Zaan)

Bob Stöpler (Woerden) - Sam Mooij (Heerhugowaard)

Raymond Rol (Alkmaar) - Willem Fack (Wilnis)

Patrick Kos (Alkmaar) - Christian Dippel (Bielefeld)

Patrick Besteman (Heerhugowaard) - René Kos (Zuid-Scharwoude)

Iwan Neijzing (Assendelft) - Tim Preijer (Andijk)

Paul Preijer (Andijk) - Bert Preijer (Bovenkarspel)

Mark Konijnenberg (Schoorl) - Dick de Haas (Berkhout)

Klaas van 't Veer (Assendelft) - Uwe Smit (Julianadorp)

Richard Konijn (Abbekerk) - Mark Konijnenberg (Schoorl)


---


Noot voor redacties