Ingezonden persbericht


Amsterdam, 18 november 2009

PERSBERICHT

20 jaar kinderrechtenverdrag
Performing for Peace bevordert kinderrechten

Komende vrijdag 20 november bestaat het Verdrag inzake de Rechten van het Kind 20 jaar. Op die dag gaat Performing for Peace, War Child's nieuwe methodiek om kinderrechten op de agenda te zetten, in de hoofdstad van Sierra Leone in première. Want ondanks de ratificatie van het Verdrag door 193 landen zijn schendingen van kinderrechten nog aan de orde van de dag. Kinderen in (voormalige) conflictgebieden zijn daarbij een zeer kwetsbare groep.

Wereldwijd is het Verdrag inzake de Rechten van het Kind het meest geratificeerd. Alleen Somalië en de VS ontbreken nog. Met Performing for Peace wil War Child kinderen zelf de kans geven op te komen voor hun rechten die in het Verdrag zijn vastgelegd. Elise Griede, specialist creatieve methodieken van War Child: "Met Performing for Peace roepen kinderen beleidsmakers op creatieve wijze op meer oog te hebben voor hun rechten en er veel meer werk van te maken."

Performing for Peace
Performing for Peace is een theaterproject waarin kinderen en jongeren laten zien hoe hun leven door de oorlog is beïnvloed en hoe hun rechten worden geschonden. Zij kiezen zelf de onderwerpen van de voorstelling en leveren input voor het script. Met de voorstelling sporen ze de volwassenen aan om veranderingen in hun leven aan te brengen. Ouders, politici, gemeenschapsleiders en beleidsmakers in het publiek horen dus van de kinderen en jongeren zelf met welke problemen zij te maken hebben, zoals het ontbreken van onderwijs, mishandeling en rekrutering als kindsoldaat.

Sierra Leone
De première van Performing for Peace vindt plaats in Sierra Leone, het op twee na armste land ter wereld volgens de Human Development Index. De burgeroorlog in Sierra Leone (1991 - 2001) heeft veel dorpen ontwricht achtergelaten. Door de lange duur van het conflict, de grote schaal van gruwelijkheden en de wijdverspreide armoede is er nog steeds weinig aandacht voor de problemen van kinderen. Ondanks ratificatie worden de rechten van kinderen nauwelijks nageleefd. De overheid heeft beloofd hier iets aan te doen, maar beleidsmakers moeten wel actief herinnerd worden aan de beloftes die zijn gemaakt.

Performing for Peace in Sierra Leone
Er is lef nodig om voor je eigen rechten op te komen. Volgens Elise Griede groeit tijdens de repetities het zelfvertrouwen van de jongeren. "In het begin zijn kinderen verlegen en stilletjes, maar binnen een paar weken staan ze te rappen en acteren, daar word ik zelf helemaal stil van". Niet alleen op het podium worden kinderen mondiger. Eén van de deelneemsters zegt trots: "Vroeger durfde ik niet met mijn ouders te praten, nu durf ik mijn problemen echt te bespreken." Na elke uitvoering gaan de kinderen met beleidsmakers uit het publiek in discussie en leggen ze samen vast aan welke punten ze gaan werken. Na enkele maanden kijken de kinderen met War Child of de beleidsmakers zich aan hun beloften houden. In december is de volgende voorstelling van Performing for Peace, in Colombia.


---

Noot voor de redactie (