Cinemien

Amsterdam 19 november 2009

Frederic Wiseman's La Danse beleeft Nederlandse première tijdens IDFA

Op het IDFA gaat de nieuwe film van Frederic Wiseman La Danse - Le Ballet de l'Opera de Paris in première. Tevens is er een retrospectief ter ere van de 80ste verjaardag van de regissseur met 9 van zijn eerdere films. La Danse wordt door ABC Theatrical Distribution-Cinemien februari/maart 2010 uitgebracht.

Frederick Wiseman (VS, 1930) debuteerde in 1967 als documentairemaker met Titicut Follies, over een psychiatrische kliniek voor veroordeelde criminelen. Ook veel van zijn latere films, waaronder Highschool, Hospital en Near Death, zijn studies van sociale verhoudingen in verschillende soorten instanties. Hoewel hij het daar zelf niet mee eens is, wordt het werk van Wiseman gerekend tot de Direct Cinema, de documentaire stroming waarbij gestreefd wordt naar een objectieve werkelijkheid. Naast het maken van documentaires heeft Wiseman een aantal toneelstukken geregisseerd en trad hij ook zelf op als acteur. Zo regisseerde hij eind 2005 Happy Days van Samuel Beckett voor de Comédie Française in Parijs.

La Danse - le Ballet de l'Opera de Paris

Nadat Frederick Wiseman zich midden jaren negentig al op het American Ballet Theatre (Ballet, 1995) en de Comédie Française had gestort (La Comédie Française ou l'amour joué, 1996), schetst hij in La Danse -- Le Ballet de l'Opera de Paris (2009) een portret van het befaamde ballet van de Parijse opera. Van de vissen in de diepste keldergewelven tot de bijen op het hoge dak brengt hij alle lagen binnen het statige operagebouw nauwgezet in kaart. Van de schoonmakers tot de directrice, die als een verlicht despoot regeert over haar altijd maar trainende dansers. Wiseman legt het zwaartepunt bij de trainende sterren, de premiers danseurs en het corps de ballet, van repetitiezaal tot theatervloer. Hij doet dat in zijn gebruikelijke observerende stijl, met een handheld camera, zonder toegevoegde muziek of commentaar. Wel laat hij de zwijgende beelden spreken van de steeds terugkerende verlaten gangen en trappenhuizen tussen de balletzalen en kantoren, waar de reflectie van het zonlicht op de vloeren valt. De New York Times riep La Danse uit tot een van de beste dansfilms ooit gemaakt en de Village Voice noemde kijken naar deze documentaire een 'extraordinary experience.' Zie hier de trailer van La Danse:

www.filmforum.org/films/ladanse.html

IDFA

Ter ere van Wisemans 80ste verjaardag staat IDFA dit jaar uitgebreid stil bij het werk van Frederick Wiseman Op verzoek van het festival heeft hij 9 van zijn eerdere films geselecteerd die tijdens het aankomende festival vertoond worden. Het Frederick Wiseman retrospectief bestaat uit Titicut Follies (1967), High School (1968), Hospital (1969), Basic Training (1971), Welfare (1975), Model (1980), Missile (1987), Near Death (1989), Belfast, Maine (1999). Daarnaast geeft Wiseman een masterclass, waarin hij ingaat op zijn werk en werkwijze. La Danse wordt vertoond in het programmaonderdeel Reflecting Images: Masters.

Voorstellingen van La Danse - Le Ballet de L'Opera de Paris tijdens het IDFA

De film is op de volgende data en tijden te zien:

20-11, Tuschinski 2, 19.30 uur

22-11, Tuschinski 6, 18.00 uur

29-11, Tuschinski 6, 10.45 uur

La Danse - le Ballet de l'Opera de Paris wordt door ABC Theatrical Distribution-Cinemien in februari/maart 2010 uitgebracht.

Noot : Voor meer informatie over de film en de release kunt u contact opnemen met Gideon Querido van Frank: +31(0)20-5776014 - gideon@cinemien.nl . Voor interview aanvragen met Frederic Wiseman kunt u zich rechtstreeks wenden tot de persbalie van het IDFA - Rokin 114, Amsterdam.

Noot voor redacties