Ingezonden persbericht


NJR

PERSBERICHT
Utrecht, 19 november 2009

Amsterdam wint landelijke prijs voor jongerenparticipatie

Jong Lokaal Bokaal voor de tweede keer uitgereikt

Amsterdam heeft vandaag de Jong Lokaal Bokaal gewonnen, de prijs voor het beste jeugdbeleid op gebied van jongerenparticipatie. De hoofdstad troefde Oosterhout (N.Br.) en Capelle a/d IJssel af. De prijs is door NJR en minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) in het leven geroepen en stimuleert gemeenten om zich actief in te zetten voor jongerenparticipatie. Het evenement vindt plaats in de aanloop naar de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind (morgen, 20 november).

(Download hier 2 foto's van de uitreiking!)

Juryrapport Amsterdam
De uitreiking vond plaats om 11.00 uur op de Faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool Utrecht. De jury loofde de realistische kijk van de gemeente Amsterdam op inspraak van jongeren. Volgens de jury realiseert Amsterdam zich dat het onmogelijk is elke jongere binnen de gemeentegrens te bereiken, maar probeert dit desondanks wel. Met een breed aanbod van projecten en een divers beleid weet Amsterdam haar jongeren toch te bereiken en te betrekken. Volgens de jury realiseert Amsterdam zich dat jeugdparticipatie alleen werkt als het onderwerp breed gedragen wordt binnen een gemeente. Dak- en thuisloze jongeren hebben bijvoorbeeld de afgelopen maanden mee mogen praten over hun eigen opvangvoorziening. "Ik ben hier ontzettend blij mee. Ons beleid laat zich niet altijd even makkelijk uitleggen, maar gelukkig heeft de deskundige jury ons op waarde ingeschat," aldus een gelukkige Patrick Snoek. Als beleidsadviseur Jeugdparticipatie en Talentontwikkeling mocht hij de prijs namens Amsterdam in ontvangst nemen.

Oosterhout en Capelle
Naast Amsterdam waren ook Oosterhout en Capelle genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal. De jury prees Oosterhout als een gemeente die met creatieve ideeën de jeugd probeert aan zich te binden, ondanks de vergrijzing in deze regio. Oosterhout kiest voor verschillende vormen van inspraak: via een jongerenraad, via interviews, maar ook via de Jong Database. De gemeente Capelle, vorig jaar ook al finalist van de Jong Lokaal Bokaal, valt volgens de jury op door de erg actieve en representatieve Capelse Jeugdraad (CJR). Onder begeleiding van een apart aangestelde jeugdgriffier adviseert CJR de gemeente en bedenkt eigen projecten.

Kijk ook op www.njr.nl of www.jonglokaalbokaal.nl!