Dienstenbond CNV

Nieuws

19 november 2009

Geen overhaaste acties bij ABN AMRO Hypotheken Groep

Vorige week hebben CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten en De Unie weer overleg gevoerd met het management van ABN AMRO Hypotheken Groep (AAHG). Aan de orde kwamen de gebruikelijke onderwerpen, zoals de Pensioenkwestie voor de mensen die nog bij het ABP zitten, maar natuurlijk ook de algemene stand van zaken en de integratie met Fortis Bank Hypotheken.

ABP PENSIOEN
Ter bespreking lag voor een tussenrapportage over de overdrachtsmogelijkheden van de medewerkers in het ABP pensioenfonds naar het ABN AMRO pensioenfonds. De bonden hebben om dit rapport gevraagd omdat er binnenkort besloten moet worden hoe het verder moet met deze groep. Uit deze rapportage kan worden geconcludeerd dat de overdrachtskosten, om alle verzekerden die bij het ABP zitten over te dragen naar het Pensioenfonds ABN AMRO, nog steeds hoog is, maar wel minder hoog dan bij de overgang van de ex-Bouwfondsmedewerkers naar AAHG 3 jaar terug. Een voordeel is wel, dat de mensen -voorlopig -van het ABP in het fonds mogen blijven. Die tijdsdruk is in elk geval even van de zaak af.
Vakorganisaties hebben de werkgever er echter wel op gewezen, dat voor bepaalde groepen de verschillen tussen de ABP-deelnemers en de deelnemers in het ABN AMRO Pensioenfonds kunnen groeien. Dit vinden wij onwenselijk en dus moet er een goede oplossing gezocht worden. Afgesproken is daarom, dat de studie wordt vervolgd, waarin onze suggesties voor een overdracht zullen worden meegenomen, zodat wordt bekeken wat voor beide partijen de beste oplossing zou kunnen zijn.

Ontwikkelingen AAHG
Voor het project Strategische Implementatie ligt een adviesaanvraag bij de OR. Er komen sessies voor mensen die in principe boventallig gaan worden. Daarin wordt informatie verschaft over vertrekregelingen en begeleiding naar passende functies.
Per 1 december aanstaande zal de OR advies uitbrengen en de directie zal dan direct een besluit kenbaar maken. De verwachting is nog steeds dat er geen grote aantallen medewerkers boventallig zullen worden.

Integratie met Fortis
AAHG zit nog in de design fase met het Transitie Team. De projectorganisatie wordt nu uitgewerkt. Noch AAHG noch Fortis willen het proces in de tijd forceren.
Commercieel afstemmen kan pas nadat de DNB hiervoor het groene licht geeft, dus pas na de goedkeuring van de Remedy door alle betrokken partijen. Risk management en andere zaken komen pas weer daarna. Er zijn wel een paar "fast tracks" die gaan plaatsvinden nadat de Nieuwe ABN AMRO II er is (na de geplande legal demerger per februari 2010). Deze hebben vooral betrekking op systemen en processen. Een juridische integratie kan pas plaatsvinden nadat Fortis zijn Hypothekengroep heeft verzelfstandigd. Dus beide directieteams houden het nu nog steeds bij business as usual. Voor het maken van toekomstplannen is een stuurgroep vanuit beide organisaties samengesteld, waarvan Jan van Baars de voorzitter is. De Bonden hebben aangeven dat voorsorteren van personeel voorafgaande aan de integratie wettelijk niet mag. De werkgever vraagt wel flexibiliteit van de medewerkers, door bijvoorbeeld detachering over-en-weer. Ook hierover hebben wij duidelijk gemaakt dat dit uitsluitend kan in overleg met de bonden.
Op dit moment zijn er nog twee belangrijke zaken aan de orde: in verband met de recessie geldt "alle-hens-aan-dek" er is geen tijdsdruk voor een integratie, wat ook onverstandig zou zijn, zeker gezien het feit dat AAHG net een integratietraject achter de rug heeft.

Vragen
Tot zover onze update van het laatste overleg. We blijven u op de hoogte houden en als u vragen heeft dan beantwoorden wij die ook graag. Neem contact op met uw bestuurder Sandra Hendriks, via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl. of telefonisch op 023-5670685.