Dienstenbond CNV

Nieuws

19 november 2009

Resultaten onderzoek werk/privé balans bij Achmea

U heeft goed meegedaan aan ons onderzoek werk/privé balans bij Achmea. Uit de resultaten blijkt dat Achmea op de goede weg is, maar dat er nog wel verbetering mogelijk is. De uitkomsten zijn ook bij de Taskforce deeltijd plus gepresenteerd.

Voor wat betreft de uitbreiding van de reguliere werkuren wordt alleen de gevestigde praktijk bekrachtigd. Kleinere contracten zijn niet vergroot. Kennelijk is daar nu geen behoefte aan. De meeste medewerkers gaven aan dat een verkorting van de werkweek een betere balans tussen werk en privé oplevert. Zo'n betere balans zou ook bewerkstelligd kunnen worden door meer flexibiliteit te bieden. Medewerkers worden dan in staat gesteld om op die uren te werken, die hen het beste uitkomt.
Merkwaardig genoeg geven medewerkers wel aan dat er mogelijkheden worden geboden om de werkweek zelf in te delen, maar dat is kennelijk niet voldoende. Het levert de volgende nieuwe vragen op: is de flexibele werkweek voldoende;
is verkorting van de werkweek nodig om de juiste balans te bereiken moet er nog creatiever gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid de werkweek naar eigen wens in te delen?
Coaching van zowel leidinggevenden als medewerkers lijkt hierbij noodzakelijk.
60% geeft aan meer flexibiliteit te willen. En bijna alle medewerkers geven aan dat meer flexibiliteit helpt de arbeidstijd per week gelijk te houden.

66% geeft aan dat er in de Compasgesprekken voldoende aandacht is voor hun ambities. Voor 34% geldt dat niet. Achmea is wel op de goede weg om inhoudelijke gesprekken en stimulerend leiderschap op de kaart te zetten, maar is daar nog niet overal in geslaagd.

De helft van de medewerkers geeft aan dat er voldoende aandacht is voor werk/privé balans. Als dit onderwerp meer besproken wordt, dan zal de andere helft dat ook ervaren.

Nog steeds is het zo dat niet overal thuiswerken wordt toegestaan. Dat is jammer, omdat medewerkers aangeven dat het ze in staat stelt werk en privé beter te combineren en zo nodig extra werk te verrichten. Ook wordt het probleem met betrekking tot reistijden hierdoor gedeeltelijk opgelost. 66% geeft aan hierbij problemen te ondervinden.

Omdat degenen, die gereageerd hebben op de enquête uit alle leeftijdscategorieën komen geven de resultaten een goed beeld over de waardering van de cao-afspraken hieromtrent.

CNV Dienstenbond komt tot de volgende conclusies: De cao-afspraken helpen om een betere werk/privé balans te creëren. Maar verbetering is nog steeds mogelijk;
De cao-afspraken zorgen er niet voor dat de individuele werkuren toenemen;
Flexibiliteit stimuleren en op een ander niveau brengen zal medewerkers (en Achmea) helpen;
Praten over werk/privé balans zal meer gepromoot moeten worden; Thuiswerken mag geen taboe meer zijn.

CNV Dienstenbond zal deze conclusies met Achmea delen teneinde de intentie om aandacht te besteden aan de werk/privé balans te verbeteren. Op die manier zal de motivatie en dus de productiviteit van de medewerkers stijgen. En uw plezier in het werk zal enorm toenemen.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl)