Dienstenbond CNV

Nieuws

19 november 2009

Eerst praten over eigen sociaal plan RBS, dan pas over nieuwe cao

First things first!

In de afgelopen weken heeft RBS zijn voorstellen voor een nieuwe, eigen bedrijfscao vanaf 1 maart 2010 met ons gedeeld en toegelicht. Deze voorstellen geven CNV Dienstenbond, De Unie, FNV Bondgenoten, en de- BBV voldoende aanleiding om ze nader met u te bespreken. De gepresenteerde plannen rondom de "Rayleigh" reorganisatie gooien echter roet in het eten. Oorspronkelijk dachten wij eerst tot een eigen cao voor RBS te komen en daarná een eigen sociaal plan af te spreken. Van onze RBS kaderleden en vele directe reacties begrepen wij dat uw prioriteit precies omgekeerd ligt. Daarom hebben wij RBS laten weten dat ze toch eerst met hun voorstellen voor een sociaal plan moeten komen.

Op zich heeft de werkgever begrip voor uw zorgen en daardoor voor de nieuwe insteek van de bonden. Wel heeft RBS aangegeven niet direct hun ideeën over een eigen sociaal plan op tafel te kunnen leggen. Zij hadden zich daar niet op voorbereid, maar verwachten dat eind november wel te kunnen doen. Tijdens een extra gepland overleg op 8 december a.s. zullen deze voorstellen aan ons worden toegelicht.

Cao-voorstellen `ter kennisname'
Uiteraard willen wij uw mening horen over de cao- en straks ook de sociaal plan voorstellen van uw werkgever. Die cao-voorstellen kennen wij inmiddels en willen wij ook niet op de plank laten liggen. Op onze internetpagina www.cnvdienstenbond.nl
kunt u ze alvast ter kennisname vinden. Na 8 december a.s. zullen we het gehele voorstellenpakket (zowel sociaal plan als cao) aan u voorleggen en via een online enquête uw reacties en input vragen. De eerste onderhandelingsdag staat gepland op 5 januari 2010. Daar zullen wij dan aanschuiven en de reacties van de leden inbrengen. Uitgangspunt van de bonden is "comparable, but not less favourable". Nieuwe afspraken kunnen straks dus wel anders, maar niet minder zijn.

Let wel: het gaat hier om de eerste cao voorstellen van RBS, waarover nog uitgebreid gesproken en onderhandeld zal gaan worden.

Wijzigingen op korte termijn door "Rayleigh"
De legal segregation/demerger gaat nu definitief door, er zijn geen bezwaren meer aangetekend. De ontvlechtingsdatum zal dus 6 februari 2010 zijn. Uiterlijk in de eerste week van december zullen er 4 `kleine' adviesaanvragen naar de (C)OR toegaan. Er zullen in het totaal ongeveer 15 à 20 mensen door deze eerste stap in het reorganisatieproces geraakt worden. Deze krijgen, tegelijk met het verzenden van de adviesaanvraag, een brief van RBS met mogelijk een instroomdatum in het Redeployment Center. Maar zij worden niet noodzakelijkerwijs boventallig, omdat RBS ze zo goed mogelijk wil herplaatsen voor die instroomdatum. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan hebben deze medewerkers precies twee maanden bedenktijd, en die termijn eindigt vóór 5 februari 2010. Eenmaal in het RC (uiterlijk 5 februari 2010) worden de mensen vanzelf ingedeeld in N-share. Na de afsplitsing is dit niet meer zomaar mogelijk.
Zij blijven dan ook vallen onder de E-cao tot 1 maart 2010 en daarna onder het -nog af te sluiten- ISP. In de voorstellen voor het ISP is al een overgangsmaatregel opgenomen over "eerbiediging van de lopende regelingen", dat geldt bij overeenstemming dus ook voor de tot 6 februari ingestroomde RBS-gealloceerden.
Nog één voorbehoud: de (C)OR moet natuurlijk wel eerst een positief advies over de organisatieveranderingen afgeven.

De verdere gevolgen van "Rayleigh" zullen dus per definitie ná de segregation/demerger plaatsvinden en daarvoor is dus een eigen sociaal plan met RBS nodig.

Kaderleden ook aan cao-tafel
Voor het cao-overleg bij RBS zullen wij niet werken met cao-commissies en zijkamers. Zoals bij veel andere bedrijven ook gebruikelijk vergezellen een aantal kaderleden de bestuurders direct aan de tafel. Onze kaderleden kunt u uiteraard altijd direct aanspreken voor meer informatie of om uw mening te laten horen. De deelnemende collega's zijn Nol Westermann (CNV Dienstenbond), Edward Pronk (De Unie en BBV) en Jos Valent (FNV Bondgenoten) en mailen aan uw onderhandelaar kan natuurlijk ook: s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.