Dienstenbond CNV

Nieuws

19 november 2009

Onderhandelingen ISP2: geen grote sprongen vooruit

Intensief overleg, maar nog behoorlijk complexe punten

Afgelopen donderdag 5 november 2009 hebben CNV Dienstenbond, De Unie, FNV Bondgenoten en de BBV weer met werkgevers ABN AMRO en Fortis Bank Nederland (FBN) om de tafel gezeten. Onderwerp van gesprek was natuurlijk het Integraal Sociaal Plan (ISP): er zijn nog veel (harde) noten te kraken.

Uitslag enquête
Allereerst was er natuurlijk de uitslag van de enquête van de vakbonden. Op de enquête hebben veel mensen gereageerd, waardoor wij een goed beeld hebben gekregen van wat u van de voorstellen van de werkgever vindt én wat u belangrijk vindt in het nieuwe ISP.

In grote lijnen komt de uitslag hier op neer:
vakorganisaties mogen doorgaan met de besprekingen, maar wel onder verschillende strikte aanwijzingen:
Onvoldoende/moet beter: selectiemethode, ouderenregeling; Moet beter: vertrekpremie, bemiddelingstermijn, compensatieregeling, mobiliteitsregels (afstand);
Op de goede weg: looptijd, employability, beperken boventalligheid.

Los van het invullen van de enquête hebben we ook van u heel veel aanvullende opmerkingen mogen ontvangen. Hier zijn we blij mee, want alle ideeën en probleempunten willen we graag aan de orde stellen. Helaas, was het aantal reacties dusdanig groot, dat het ons niet mogelijk is om iedereen persoonlijk te beantwoorden. Maar weet in elk geval dat uw reacties zijn meegenomen en zeer gewaardeerd worden!

Tegenvoorstellen vakbonden
Op basis van de enquête en na overleg met de kaderleden hebben we gereageerd op de voorstellen van uw werkgevers. Wij hebben ondermeer aangegeven grote moeite te hebben met de kwaliteit in de voorgestelde selectiewijze (met name gebruik beoordelingen FBN en PPP's ABN AMRO). Ook over de andere voorstellen zoals de 57,5+ bescherming, de reisduurbeperking en de toetsingscommissie is lang gediscussieerd. Onze tegenvoorstellen over de financiële punten, zoals de vertrekpremie en de duur van de periode in het RC passeerden ook de revue, maar hier is nog niet verder over gesproken.

Zorgvuldigheid voor snelheid
Na uitleg over de inhoud van het begrip "ingrijpend gewijzigde functie" door de afdeling Functiewaardering ABN AMRO aan alle aanwezige cao commissies en een toelichting van de bonden op onze tegenvoorstellen, hebben we nog tot aan het begin van de nacht met de werkgevers gedebatteerd. Het gaat om complexe vraagstukken, met grote gevolgen. Het vergt tijd en begrip om hierover compromissen te kunnen vinden, maar die tijd nemen we dus ook.

Nieuwe datum
Om wel de snelheid er in te houden -want iedereen wil natuurlijk graag weten waar hij/zij aan toe is- hebben we besloten een extra onderhandelingsdatum te plannen. Op maandag 23 november a.s. praten we verder met ABN AMRO en FBN en in diezelfde week staat op de 26e ook nog een tweede overlegdag gereserveerd. We hopen dan op een voor alle partijen acceptabele wijze tot overeenstemming te kunnen komen over de hoofdlijnen van het ISP2.

Vragen
Als u nog vragen heeft dan horen we dat natuurlijk graag kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw bestuurder Sandra Hendriks. U kunt haar bereiken via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5670685. We houden u op de hoogte.