Belastingdruk doet België stranden op de 150ste plaats in een ranking van 183 landen

20/11/2009 06:00

PricewaterhouseCoopers

Concurrerende economieën werken aan hun fiscale aantrekkelijkheid terwijl België ter plaatse trappelt.

Brussel, 20 november 2009 - PricewaterhouseCoopers en de Wereldbank hebben voor de vierde keer op rij de belastingsystemen wereldwijd vergeleken. Beide organisaties willen concreet hun standpunt kracht bijzetten dat er een win-winsituatie is voor overheden en bedrijven als de overheid belastingsystemen vereenvoudigt, de kosten voor compliance voor de zakenwereld drukt en de belastingtarieven verlaagt. België scoort ongeveer even slecht als vorig jaar. Met onze 'Total Tax Rate', of totale belastingdruk, staan we op de 150ste plaats wereldwijd, en op de 23ste plaats als we vergelijken met de 26 landen van de Europese Unie. We doen het bijvoorbeeld een stuk slechter dan buurland Nederland, dat op de 9de plaats staat binnen de Europese Unie. Nederland is dan ook succesvol in het aantrekken van nieuwe investeerders.

Paying Taxes 2010 - the global picture', de vierde studie in een jaarlijkse reeks over belastingsystemen, werd wereldwijd in 183 landen uitgevoerd. Hierbij werd een specifieke methode van de Wereldbank gebruikt om de totale score van elk belastingsysteem te berekenen. Deze algemene vergelijkingsbasis is opgebouwd rond drie elementen:

-hoe vaak men belastingen moet betalen (over hoeveel verschillende betalingen het gaat);

-de compliance-druk, dat wil zeggen hoeveel tijd het vraagt om in orde te zijn met alle belastingen (het invullen van alle documenten en het organiseren van de betalingen);

-de totale belastingdruk, waarbij onder andere rekening gehouden werd met de vennootschapsbelasting, sociale bijdragen, personeelslasten (betaald of afgehouden door de werkgever), belasting op dividenden, belasting op financiële transacties, belasting op vuilnis, wegen- en autobelasting, belasting op onroerend goed en de vermogensbelasting, enz.

Hoe zit het in België?

België scoort dus 150ste op 183 qua totale belastingdruk. Ter vergelijking: de Belgische belastingdruk is 57,3%. Luxemburg heeft met 20,9% de laagste belastingdruk binnen de EU. Italië bengelt aan het staartje met een belastingdruk van 68,4%. Het wereldwijde gemiddelde is 48,3%; het gemiddelde binnen de EU bedraagt 44,5%. Nederland staat op de 82ste plaats.

Qua aantal uur dat op jaarbasis nodig is om aan alle belastingregels te voldoen, heeft België binnen de EU met 156 uur (op jaarbasis) nog een mooie negende plaats. Luxemburg heeft ook hier de beste score binnen de EU, namelijk 59 uur. Bulgarije scoort het slechtst met 616 uur. Het gemiddelde aantal uur besteed aan compliance binnen de EU is 232, toch al beduidend minder dan de 257 uur gemiddeld van vorig jaar. Het wereldwijde gemiddelde is 286 uur. België scoort in de wereldwijde rangorde 53ste op 183. Nederland staat op de 61ste plaats met 164 uur.

Voor het aantal betalingen strandt België met 11 en een 13de plaats. Dat is ongeveer in de helft binnen de EU. Zweden scoort hier bijzonder goed met slechts 2 betalingen. Roemenië scoort hoogst en dus slechtst met 113. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt 31 betalingen. België staat in de wereldwijde lijst op de 35ste plaats. Nederland heeft wereldwijd een 21ste plaats met 9 betalingen.

Frank Dierckx, Managing Partner PricewatehouseCoopers Tax Consultants: "De Belgische belastingen blijven torenhoog, ondanks de geleverde inspanningen om de belastingdruk te verlagen. Het aandeel van de belastingen én de sociale zekerheid in het BNP is de laatste drie jaar nagenoeg stabiel gebleven op 43,3% wat er op wijst dat de doelstelling om de belastingdruk te verminderen niet werd gehaald. Het feit dat de gehele belastingdruk geen invloed heeft ondervonden van de doorgevoerde hervormingen (zoals de notionele intrestaftrek) bewijst overigens dat ze de Staat ook niets hebben gekost. Dus, degenen die bijdragen aan de staatsfinanciering blijven investeren in een bloeiend staatsapparaat. Maar krijgen we wel waar voor ons geld?"

Globaal werden er dit jaar liefst 45 belastinghervormingen doorgevoerd; dat is een kwart meer dan vorig jaar. Meestal ging het om een verlaging van de belastingdruk of de vereenvoudiging van de compliance. Ook België voerde dit jaar belastinghervormingen door. De belastingadministratie maakte het makkelijker om belastingaangiftes elektronisch in te dienen en elektronisch belastingen te betalen.

"Maar de vraag is ook wat er gebeurt in andere landen", vervolgt Dierckx. "Wereldwijd beconcurreren landen elkaar om buitenlandse investeerders aan te trekken. Het belastingsysteem is dikwijls van doorslaggevend belang bij investeringsbeslissingen. Investeerders houden de economie draaiende - zeker in een open economie als de onze - en dragen bij tot de voorspoed van een land.

Zo worden bijvoorbeeld inkomende dividenden van een holdingstructuur in ons land slechts voor 95% vrijgesteld, terwijl andere landen die voor 100% vrijstellen. Die 5% extra zou meteen een concurrentieel nadeel wegwerken tegen een minimale kost.

Anderzijds, langs de zijde van de uitgaande dividenden, schafte bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk de bronheffing af en trok op die manier heel wat investeerders aan. België zou een zelfde maatregel kunnen invoeren, al was het voor niet inwoners. Op die manier zetten we de deur open voor nieuwe investeerders en nieuw kapitaal.

PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com) levert sectorgerichte diensten op het vlak van audit, fiscaliteit en adviesverlening om het publieksvertrouwen te versterken en extra waarde voor cliënten en hun stakeholders te creëren. Meer dan 163.000 mensen in de 151 landen waarin ons netwerk is ontplooid, delen hun ideeën, ervaring en oplossingen om tot nieuwe gezichtspunten te komen en praktisch advies te geven.

'PricewaterhouseCoopers' verwijst naar het netwerk van firma's die deel uitmaken van PricewaterhouseCoopers International Limited. Elke firma is een afzonderlijke en onafhankelijke juridische entiteit'.

Voor de analyse van de regulering die van toepassing is op bedrijven in de verschillende landen, over de ganse levenscyclus heen, bezoek: www.doingbusiness.org. Voor meer informatie over the World Bank Group, bezoek www.worldbank.org.

# # #

CONTACTPERSONEN: