Gemeente Winterswijk


Voorlopige aanwijzing voorkeursrecht Euregionaal bedrijvenpark

19 november 2009

Winterswijk - Met haar motie van 28 mei 2009 heeft de gemeenteraad het College van B&W verzocht `besluitvorming noodzakelijk voor realisatie van een bedrijventerrein grenzend aan Gaxel met spoed voor te bereiden`. Daarnaast heeft zij aangegeven ´ het Tuunterveld niet langer als potentieel nieuw bedrijventerrein te beschouwen`.

In reactie hierop onderzoekt de gemeente Winterswijk de wijze waarop samen met de gemeente Vreden (D) een grensoverschrijdend Euregionaal bedrijvenpark kan worden opgericht dat mogelijk zal aansluiten op het bestaande industrieterrein Gaxel, welk gelegen is net over de grens in Duitsland. Met betrekking tot de invulling van het bedrijvenpark wordt gedacht aan duurzame, technologische en innovatieve bedrijvigheid. Daarbij krijgen ruimtelijke kwaliteit, een doordachte landschappelijke inpassing en hinderminimalisering bijzondere aandacht.

Het College van B&W heeft vanwege de planontwikkeling op 17 november 2009 besloten om uit voorzorg een gemeentelijk voorkeursrecht te vestigen op de percelen gelegen in het plangebied Euregionaal bedrijvenpark, welk gebied globaal gelegen is tussen de Masterveldweg, Walienseweg, Vredenseweg en de Duitse grens.

De Wet voorkeursrecht gemeenten geeft aan gemeenten de bevoegdheid om een eerste recht van koop te vestigen. Dit houdt in dat gronden waarop het gemeentelijk voorkeursrecht gevestigd is eerst aan de gemeente te koop moeten worden aangeboden. Gaat de gemeente niet in op de aanbieding, dan mag het onroerend goed alsnog aan anderen worden verkocht.

Het besluit tot vestiging van het gemeentelijk voorkeursrecht is genomen ter waarborging van de gemeentelijke regiefunctie om open met alle partijen tot definitieve planvorming te komen, zonder het risico van prijsopdrijving door speculatie.

Alle direct belanghebbenden zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd. Tijdens een informatieavond in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25 te Winterswijk op 30 november aanstaande om 19.30 uur, wordt aanvullend nadere toelichting gegeven op het besluit.