Groen!

Groen! en Ecolo tevreden dat staatssecretaris Wathelet klokkenluiders wil beschermen

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 19 november 2009 in "Democratie en overheid", "Veiligheid en justitie"

Gisteren dienden Kamerleden Van Hecke (Groen!) en Gilkinet (Ecolo) een wetsvoorstel in om een âklokkenluiderstatuutâ in te voeren . Dat moet ambtenaren die wanpraktijken binnen hun administratie aanklagen beschermen. Hierover ondervraagd in plenaire zitting van de Kamer meldde staatssecretaris Wathelet dat hij zelf aan een gelijkaardig wetsontwerp werkt. Groen! en Ecolo verheugen zich dan ook over deze mededeling.

Stefaan Van Hecke (Groen!): "Ons voorstel plaatst de klokkenluiders onder bescherming van de Federale Ombudsmannen. Staatssecretaris Wathelet gaf niet precies aan hoe hij dit wil aanpakken. Hierover kan uiteraard nog gepraat worden".

Volgens de recente corruptiebarometer van Transparency International scoort België niet goed in de bestrijding van corruptie. Het is daarom belangrijk dat snel een bescherming voor klokkenluiders komt, zoals dat reeds bestaat bij de Vlaamse administratie.

Groen! en Ecolo zijn dan ook benieuwd naar het wetsontwerp van de staatssecretaris. Intussen hopen beide Kamerleden dat er snel werk gemaakt wordt van de bespreking van hun wetsvoorstel.

Contact: Stefaan Van Hecke -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke

Federaal Volksvertegenwoordiger