Groen!

Groen! feliciteert Herman Van Rompuy van harte, maar houdt hart vast voor België

door Wouter Van Besien (Groen!) op 19 november 2009 in "Algemeen"

Groen! feliciteert Herman Van Rompuy van harte met zijn benoeming als eerste Voorzitter van de Europese Raad. Het is een stuk geschiedenis dat hier geschreven wordt en een hele eer voor ons land en voor hem dat hij als eerste deze belangrijke functie mag waarnemen. Maar tegelijkertijd houdt de partij haar hart vast voor België.

Groen! hoopt dat Van Rompuy zich ontpopt als een Europees leider die alle mogelijkheden van het nieuwe Europese Verdrag actief gebruikt en de EU wereldleider maakt voor sociaal-ecologische rechtvaardigheid. Groen! voorzitter Wouter van Besien: "In plaats van te blijven kijken naar anderen zou de EU nu eindelijk eens zelf een echte koploper moeten worden, voor een rechtvaardig klimaatakkoord, voor een omslag naar een Europese groene economie en voor het onverkort halen van de Millenniumdoelstellingen. De EU is jarenlang verlamd geweest door institutionele discussies. Het is nu tijd voor geloofwaardig beleid en inspirerend leiderschap. Zo kan ook het vertrouwen van de Europese burgers teruggewonnen worden. Dat is voor Groen! de uitdaging voor Herman Van Rompuy."

Het vertrek van Herman Van Rompuy als premier zadelt de federale regering wel op met een torenhoog probleem. Ze had al weinig visie en samenhang, en liet heel wat problemen onaangeroerd. Na meer dan twee jaar CD&V-dominantie liggen de vijf werven die werden vooropgesteld er belabberd bij:

Werf 1: de begroting. Deze begroting gaat diep in het rood, maar er wordt op geen enkele manier prioriteit gemaakt van het bestrijden van de grote fiscale fraudedossiers en hervormingen in de financiële sector.
Werf 2: Het energiebeleid (of moeten we zeggen het kernenergiebeleid) is uitbesteed aan de Franse multinational GDF-Suez. Werf 3: Asielbeleid: NGO's hebben uit nood tenten moeten opstellen om asielzoekers op te vangen.
Werven vier en vijf hebben zelfs nog geen bouwvakker te zien gekregen: over de staatshervorming en over Brussel Halle Vilvoorde zijn de onderhandelingen nog niet gestart.

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien: "Nu Herman Van Rompuy vertrekt, begint er opnieuw een hele periode van bikkelen om postjes en zoeken van nieuwe evenwichten tussen de vijf regeringspartijen. Daar heeft ons land absoluut geen nood aan."

Groen houdt zijn hart vast. Het ontbreekt de regering al twee jaar aan samenhang en daadkracht. Als de Regering er nu weer niet in slaagt om snel met ambitie te gaan regeren, moet er voor Groen! een interim-regering komen voor beperkte duur met beperkte opdracht, met name:

* de begroting 2010 versterken,

* een sterk klimaatbeleid ontwikkelen via de Klimaattop in Kopenhagen

* een onderhandelde oplossing van het BHV-dossier.

In het voorjaar 2010 kunnen er dan nieuwe federale verkiezingen komen, zodat er een nieuwe regering met een ambitieus programma kan aantreden om het Europees voorzitterschap waar te nemen.

Contact: Wouter Van Besien -
Deel Deel
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!