Groen!

Groen! legt charter voor ecologische kinderrechten neer in het Vlaams Parlement

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 19 november 2009 in "Gezin, welzijn en zorg"

Groen! is erg blij met het voorstel van de Gezinsbond om in het Kinderrechtenverdrag uitdrukkelijk een hoofdstuk rond ecologische kinderrechten op te nemen. Groen! pleit hiervoor al meer dan tien jaar. Groen! wil meer aandacht voor vervuiling, schadelijke stoffen en straling, eenduidige kindernormen voor producten, voldoende groen, verkeersleefbaarheid, â¦en spreekrecht voor kinderen.

Kinderen zijn voor ons om twee redenen van groot belang : als de vertegenwoordigers van de toekomstige generaties, maar ook als volwaardige burgers van onze samenleving met eigen noden en rechten. Kinderen zijn meer kwetsbaar als het om problemen inzake milieu en gezondheid gaat. Tegelijk staan ze vaak meer bloot aan vervuiling dan volwassenen. Zo vraagt Groen! meer aandacht voor vervuiling door uitlaatgassen "op kinderneushoogte", de relatie tussen astma en schadelijke stoffen in de lucht, de relatie tussen schadelijke chemicaliën in producten en kinderleukemie, maar bijv. ook voor de effecten van gsm-straling of resten van pesticiden op kleine kinderen.

Groen! steunt dan ook voluit het voorstel om tot éénduidige kindernormen te komen voor producten. Dat zorgt voor een dubbele winst : producten die veilig zijn voor kinderen en andere kwetsbare groepen, en tegelijk ook beter zijn voor iedereen en ook voor het milieu.

Groen! wil de ecologische kinderrechten niet beperken tot enkel milieuvervuiling. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman: "Er is zorg nodig voor een goed leefklimaat voor kinderen en jongeren in het algemeen met nadruk op armoedebestrijding, verkeersleefbaarheid en ruimte om te spelen, onthaaste scholen en de aanpak van wachtlijsten voor het toenemend aantal kinderen met stress, psychische problemen of leerstoornissen. Voor Groen! is het ook van belang om kinderen zelf spreekrecht te geven.

Groen! hoopt dat via een nieuwe discussie over kinderrechten en kwaliteitsnormen die afgestemd zijn op kinderen, bestaande instrumenten zoals het kindereffectenrapport en het actieplan kind, milieu en gezondheid, een nieuwe dynamiek en meer politieke steun mogen krijgen.

Extra informatie
http://www.lne.be/themas/milieu-en-gezondheid/beleidsthema/internation aal/CEHAPE

Contact: Elisabeth Meuleman -
Deel Deel
Elisabeth Meuleman

Vlaams Volksvertegenwoordiger