Gemeente Lopik

Bibliotheekbeleid 2010-2013 gewijzigd vastgesteld

De gemeenteraad vindt dat de activiteiten van Bibliotheek Lek & IJssel moeten aansluiten bij de behoeften van de leden en de vraag van de gemeente. De kerntaken van de bibliotheek zijn daarom het uitlenen van boeken en het bevorderen van het leesplezier. Daarnaast kan de bibliotheek een rol spelen bij het bestrijden van lees- en taalachterstand. De raad heeft op 17 november 2009 het bibliotheekbeleid voor de jaren 2010 tot 2013 gewijzigd vastgesteld.

De gemeente staat als opdrachtgever aan de basis van het bibliotheekbeleid. De gemeenten Vianen, IJsselstein, Houten en Lopik subsidiëren gezamenlijk de Bibliotheek Lek & IJssel. Daarom is ervoor gekozen een bibliotheekbeleid op te stellen, waarin gezamenlijke basistaken zijn vastgelegd. Daarnaast kan iedere gemeente zelf specifieke beleidspunten vanuit de eigen gemeente opnemen.

De ChristenUnie diende een amendement in, dat door de fracties unaniem werd ondersteund. De raad is van mening dat de activiteiten van de Bibliotheek Lek & IJssel moeten aansluiten bij de behoeften van de leden en de vraag van de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat de behoefte van de leden van de bibliotheek nagenoeg geheel ligt bij het lenen van boeken. Daarom vindt de raad dat het uitlenen van boeken en het bevorderen van het leesplezier de kerntaken zijn van de bibliotheek. Daarnaast kan de bibliotheek een rol spelen bij het bestrijden van lees- en taalachterstand. Hoofddoel is het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie.

De raad heeft de volgende punten uit de Kadernotitie Bibliotheekbeleid 2010-2013 geschrapt:

* het bevorderen van de sociale samenhang;
* het bevorderen van het ontstaan en behoud van informele netwerken in wijken en buurten;

* het bereikbaar maken van actieve en passieve deelname aan kunst en cultuur voor iedere inwoner;

* het aanbod van kunst en cultuur richten op het stimuleren van sociale levendigheid en ontmoeting;

* het bevorderen van samenwerking van peuterspeelzalen, kinderopvang en onderwijs met culturele organisatie;

* het bevorderen van deelname van jeugd aan activiteiten in de eigen leefomgeving zoals school, vereniging en buurt;
* het stimuleren van actieve kennismaking met kunst en cultuur door alle jongeren;

* het versterken van de zichtbaarheid, presentatie en promotie van kunst en cultuur;

* het stimuleren van cultuureducatie voor alle inwoners.