Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT VAN DE VBS
Vereniging 'Verenigde Bijzondere Scholen
voor onderwijs op algemene grondslag'

20 november 2009

VBS Algemene Ledenvergadering 21 november 2009

VBS pleit juist nu voor investeren in onderwijs

Op dit moment bezuinigen op onderwijs, is het paard achter de wagen spannen. Juist nu is het de tijd om te investeren. Dit zegt de voorzitter van de VBS, Wobine Buijs, op de Algemene Ledenvergadering van de VBS op zaterdag 21 november 2009 in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij wijst hierbij op diverse onderzoeken waaruit blijkt dat echte investeringen in onderwijs, investeringen zijn in economische groei en in de kwaliteit van de samenleving. Wobine Buijs ondersteunt hiermee een oproep van het Innovatieplatform, dat onlangs in een brandbrief aan de Tweede Kamer stelde, dat kennisinvesteringen juist de komende jaren nodig zijn om de economie weer terug te brengen op een hoog groeipad. Wobine Buijs verwijst hierbij ook naar de Kamerbreed aangenomen motie Hamer. Deze motie roept het kabinet op bij de aangekondigde heroverweging uit te gaan van de ambitie om het onderwijs in Nederland tot de mondiale top vijf te laten behoren. Hiervoor is per jaar ruim vijf miljard euro extra nodig. Buijs stelt dat met de huidige plannen van het kabinet, die top vijf nooit gehaald zal worden.

De school als maatschappelijke onderneming
De Algemene Ledenvergadering van de VBS staat dit jaar in het teken van de school als maatschappelijke onderneming. Wobine Buijs roept schoolbesturen op zich te identificeren met wat leeft in de samenleving. Zich af te vragen wat hun maatschappelijke opdracht is. De huidige maatschappij heeft volgens haar meer dan ooit behoefte aan 'mens zijn', persoonlijkheid en betrokkenheid. Zij pleit ervoor kinderen, naast taal en rekenen, ook in staat te stellen in maatschappelijk opzicht het verschil te kunnen maken. Het is belangrijk dat ouders zich actief bezig houden met het onderwijs van hun kinderen, aldus Wobine Buijs.

De gastsprekers op de Algemene Ledenvergadering, mevrouw Geert ten Dam, vice-voorzitter van de Onderwijsraad, en de heer Paul Gerretsen, oud-rector van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum uit Den Haag, verbinden het thema "De school als maatschappelijke onderneming" met respectievelijk actief burgerschap en het particulier initiatief binnen het algemeen bijzonder onderwijs.

De VBS verenigt de scholen met het 'andere' onderwijs en is een geïntegreerde organisatie voor bestuur en management van 650 scholen.

Noot voor redacties

VOOR DE REDACTIE,

Ingezonden persbericht