Ingezonden persbericht


Persbericht

Sleutel tot Licht. Getijdenboeken in de Bibliotheca Philosophica Hermetica

Getijdenboeken bezien in het licht van de beweging van de Moderne Devotie - dat is de invalshoek van de tentoonstelling en het rijk geïllustreerde boek over de kleine, maar fascinerende collectie van 25 getijdenboeken uit de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam. In 2004 heeft de Nederlandse Staat het nationaal belang van deze middeleeuwse boeken onderstreept door ze te verwerven en daarmee voorgoed voor het Nederlandse cultuurbezit te behouden. De BPH heeft deze handgeschreven, vaak prachtige verluchte, gebedenboeken voor een breed publiek ontsloten. Wat is een getijdenboek precies en voor wie was het bestemd? Dit zijn onderwerpen die aan de orde komen in het eerste deel van het boek, net als de intenties van Geert Grote met zijn vertalingen van religieuze teksten in het Nederlands, en de relatie waarin deze stonden tot het gedachtegoed van de middeleeuwse mystiek. Daarnaast bevat het boek een gedetailleerde beschrijving van elk handschrift. De talrijke kleurenafbeeldingen van de verfijnde miniaturen en randversieringen laten niet alleen zien hoe de middeleeuwer zijn betrokkenheid bij de devotionele inhoud wist te combineren met een prachtig uiterlijk. Zij bieden ook een rijkgeschakeerd beeld van de artistieke prestaties van de vijftiende-eeuwse kunstenaars uit ons land.

Voor een uitgebreide beschrijving van deze handschriften kan het publiek ook terecht op: www.ritmanlibrary.nl Met deze presentaties onderstreept de BPH nog eens dat zij kennis ontwikkelt en verspreidt over de collecties die zij beheert en zorg draagt voor een optimale zichtbaarheid daarvan. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 26 februari 2010; regelmatig zullen op woensdag middag (gratis toegankelijk, reservering verplicht) rondleidingen worden verzorgd. Raadpleeg daarvoor en voor actuele openingstijden s.v.p. de internetsite.

Voor het ontvangen van beeldmateriaal kunt een email sturen naar bph@ritmanlibrary.nl

Locatie: Bibliotheca Philosophica Hermetica, Bloemstraat 13-19, Amsterdam Open: Maandag tot vrijdag 9:30-12:30 en 13:30-17:00. Tram 13 en 17 (halte Westerkerk)

www.ritmanlibrary.nl

Publicatie: Sleutel van Licht. Getijdenboeken in de Bibliotheca Philosophica Hermetica Helen C. Wüstefeld en Anne S. Korteweg, Amsterdam, In de Pelikaan, 2009 156 pp. kleur.ills., ISBN 978-9071608-28-5 (prijs E 24,50) verkrijgbaar in de bibliotheek en in de boekhandel.