Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Historische krantenarchieven gebundeld

Met ingang van 18 november jl. beschikt België over een online erfgoedbank met een bundeling van vele historische krantenuitgaven. De nieuwe website www.historischekranten.be bevat gedigitaliseerde historische kranten uit de regio Ieper en Poperinge, een regio bekend vanwege haar plaats in de geschiedenis tijdens de Eerste Wereldoorlog. In totaal zijn 42 historische publicaties uit de zuidelijke Westhoek vanaf nu via het internet doorzoekbaar. Het initiatief voor de bundeling van de digitale krantenarchieven komt van Erfgoedcel CO7.

De nieuwe krantenwebsite omvat meer dan 1.200.000 artikelen en 140.000 pagina's aan uniek historisch materiaal. Het gaat om krantenartikelen met daarin historische reportages, oorlogsverslaggevingen, fotomateriaal en advertenties afkomstig uit de periode 1812 tot 1970. Door middel van het geavanceerde zoeksysteem kan de inhoud snel worden doorzocht en informatie snel worden gevonden. Ook kan er een efficiënte selectie worden gemaakt binnen welke titels men wel of niet wenst te zoeken, geen overbodige luxe gezien de grote hoeveelheid titels. Om het toenemend aantal gebruikers van netwerksites te bedienen, biedt de nieuwe site bezoekers de mogelijkheid artikelen te delen middels communities als Hyves, Myspace, LinkedIn, Twitter etc.

Populair

Volgens Liesbeth Thiers, erfgoedcoördinator van initiatiefnemer Erfgoedcel CO7 zijn online-archieven van kranten de laatste jaren enorm in populariteit gestegen.

"In 2005 lanceerden wij de allereerste online krantendatabank Geheugen van Ieper. Omdat wij dit jaar een groot aantal nieuwe ook niet-Ieperse titels online wilden brengen, hebben wij gemeend onze bestaande website compleet te restylen en te laten voorzien van een aantal nieuwe functies", aldus de CO7-erfgoedcoördinator, die hoopt dat de nieuwe website in België opnieuw een voortrekkersrol zal vervullen.

In de nieuwe website is ook Het Wekelijks Nieuws opgenomen, destijds een uitgave van drukkerij Sansen. De complete historische collectie hiervan is in 2004 overgedragen aan de Stad Poperinge. Het Wekelijks nieuws is een belangrijke bron van informatie in deze regio. Wij zijn dus verheugd dat deze titel vanaf nu via het internet te vinden is", aldus Liesbeth Thiers.

De digitalisering van de kranten en de ontsluiting van de archieven via een interactieve website werd verzorgd door het gespecialiseerde bedrijf X-CAGO (www.x-cago.com) uit Roermond (NL).

Gebruiksvriendelijke oplossing
Koos Hussem, directeur van X-CAGO geeft aan trots te zijn op het project. " Wij bieden een gebruiksvriendelijke oplossing gebaseerd op hoogwaardige technologie. Wij zijn verheugd dat de Erfgoedcel er voor gekozen heeft de nieuwe website door ons te laten ontwikkelen. Het geeft het vertrouwen in ons aan en onderschrijft de keuze van de Erfgoedcel voor gebruiksvriendelijke internetpresentatie. Onze website houdt rekening met de verandering van de spelling door de jaren heen, omdat wij ervan uit gaan dat niet iedereen op de hoogte is van de historische spelling. Zo kan een gebruiker zoeken naar "Pasen" waarna in de zoekresultaten ook artikelen met "paschen" te vinden zijn. Omdat het nu mogelijk is om artikelen te delen via allerlei communities verwachten wij nóg meer belangstelling", aldus Hussem.
---



Ingezonden persbericht