Ingezonden persbericht


Rotterdam, 20 november 2009
t.a.v. redactie(s) binnenland/geestelijk leven
Aantal woorden: 514

PERSBERICHT

Joep Nelissen van Sint Laurensfonds benoemd tot Ridder in de Orde van Sint Silvester

Drs. J.A.M. (Joep) Nelissen is bij zijn afscheid van het Sint Laurensfonds op 19 november 2009 benoemd tot ridder in de Orde van Sint Silvester. Hij ontving deze hoge Pauselijke onderscheiding uit handen van Vicaris Generaal dr. H.A. Verbakel van het bisdom Rotterdam als beloning en waardering van verdiensten voor de Katholieke Kerk door het vele werk dat hij jarenlang verrichtte op het terrein van zorg en welzijn. De heer Nelissen was tot aan zijn afscheid op 13 oktober 2009 achttien jaar aan het Sint Laurensfonds verbonden, laatstelijk als vicevoorzitter. Al meer dan 350 jaar steunt het Sint Laurensfonds de meest kwetsbare groepen in Rotterdam, onder wie armen, wezen en bejaarden. Het begon in 1651 onder de naam 'Gemeene-Armen-Borse'. In 1857 wijzigde de naam in het R.K. Parochiaal Armbestuur van Rotterdam, dat zich vanaf 1893 uitsluitend nog richtte op de exploitatie van wees- en armhuizen. Veranderingen op het terrein van de armenzorg, het katholiek onderwijs en de wezen- en bejaardenzorg was in 1966 aanleiding voor het oprichten van het Sint Laurensinstituut als voortzetting van het Parochiaal Armbestuur. Een andere reden was om de (financiële) erfenis van de katholieke charitas in Rotterdam in de toekomst te blijven aanwenden voor de noden van de (katholieke) medemens.

Op 28 oktober 1991 trad Joep Nelissen aan als bestuurslid van het Sint Laurensfonds, dat toen nog het Sint Laurensinstituut heette. Hij heeft zich van harte ingespannen voor jeugdigen en ouderen die extra steun nodig hebben om mee te doen in de maatschappij. Mede dankzij zijn inzet heeft het Sint Laurensfonds veel projecten gesteund in de stadsregio Rotterdam.

Een van die bijzondere projecten betreft bijvoorbeeld het vakantiehuis voor de cliënten van de Stichting Laurens, vroeger Stichting Katholieke Verplegings- en Verzorgingsinstellingen Rotterdam genaamd. Jong en oud zijn welkom in dit unieke strandvakantiehuis te Rockanje, waar speciale voorzieningen voor mensen met een beperking zijn aangebracht.

Joep Nelissen (75) heeft zich met name verdienstelijk gemaakt op het terrein van de ouderenzorg. Zo was hij voorzitter van de raad van toezicht van de KVV. Ook was hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Rijndam (revalidatiecentrum). Verder vervulde hij de functie van waarnemend voorzitter van de Stichting Laboratorium Pathologie en Cytologie en was hij vicevoorzitter van de Stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen en voorzitter van de Kring van Economische Directeuren Rijnmond Ziekenhuizen. Daarnaast was hij (bestuurs)lid van diverse andere stichtingen en samenwerkingsverbanden.

De benoeming tot Ridder in de Orde van Sint Silvester is een van de allerhoogste Pauselijke onderscheidingen die wordt toegekend aan mensen die zich op bijzondere en unieke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de kerk en samenleving.

"De heer Nelissen heeft bewust gekozen voor de katholieke zorginstellingen, bijna vijftig jaar lang. De vele nevenfuncties, die hij in de afgelopen decennia heeft uitgeoefend, bestrijken eenzelfde terrein. Het zijn altijd functies waarin het onderscheid kan worden gemaakt en vanuit zijn eigen inspiratie en geloof heeft hij bewust dat verschil ook willen maken. Mede dankzij de heer Nelissen is de rooms-katholieke identiteit op eigentijdse wijze nog altijd geborgd in woord en daad en wij zijn hem daar dankbaar voor.", aldus Vicaris Verbakel.

Einde persbericht


Noot voor redacties