Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Onder embargo tot 20 november 2009, 22.00 uur

Winnaars Korfbalverkiezingen bekend

Zeist, 20 november 2009
Peter Lageweg (vorig seizoen DOS'46) en Suzanne Struik (PKC/LukassenBoer) zijn door de spelers van de Lotto Korfbal League verkozen tot respectievelijk ASICS Speler en Speelster van het jaar. Zij ontvangen vandaag, na afloop van de openingswedstrijd van de Lotto Korfbal League DOS'46/Engeldot - Dalto in Nijeveen, de ASICS Gouden Schoen.

De openingswedstrijd van het Lotto Korfbal League seizoen 2009-2010 begint om 20.00 uur in sporthal De Eendracht. Het beloofd een spectaculaire wedstrijd te worden tussen de huidige landskampioen DOS'46/Engeldot en de nummer 4 van vorig seizoen, Dalto. Beide ploegen zullen er alles aan doen de winst binnen te halen en zo de eerste stap zetten richting een felbegeerde plek in de Zonnetour.nl Korfbal League finale (17 april 2010 in Ahoy).

Na de deze wedstrijd worden direct de winnaars en winnaressen van de Korfbalverkiezingen bekend gemaakt. Hieronder staat een overzicht van de genomineerden in iedere categorie en de bijbehorende winnaars en winnaressen. De Korfbalverkiezingen worden jaarlijks gehouden om de beste spelers, speelsters, coaches, scheidsrechters en team te onderscheiden voor hun goede prestaties.

ASICS Speler van het jaar

- Tim Bakker - Koog Zaandijk

- Peter Lageweg - vorig seizoen DOS'46, m.i.v. volgend seizoen LDODK
- André Kuipers - DOS'46

Winnaar: Peter Lageweg
Peter Lageweg kende een uitermate succesvol seizoen met als ultieme bekroning het behalen van het landskampioenschap in Ahoy. In de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 werd hij al gekozen tot 'Talent van het jaar'. Dit seizoen had hij zowel in scorend, als in reboundend, als in verdedigend opzicht een aanzienlijk aandeel in de landstitel. De 23-jarige speler heeft aan het eind van afgelopen seizoen besloten om te stoppen met korfbal, maar gaat volgend seizoen voor LDODK uit Gorredijk spelen.

ASICS Speelster van het jaar

- Suzanne Struik - PKC/LukassenBoer

- Mirjam de Kleijn - DOS'46/Engeldot

- Kim Cocu - Koog Zaandijk

Winnares: Suzanne Struik
Met 98 goals werd de 22-jarige Struik afgelopen seizoen de topscoorster van haar club PKC/LukassenBoer. Met dit aantal werd zij ook de meeste scorende vrouw van het Lotto Korfbal League seizoen 2007-2008. Op de 'all-time' topscorerslijst neemt zij met 98 goals de tweede plek in bij de vrouwen, net achter Samantha Jonkman. In het seizoen 2005-2006 is Suzanne Struik al eens verkozen tot ' Talente van het jaar' . Suzanne Struik was, behalve in de competitie, afgelopen seizoen ook actief met het Nederlandse team. In het Taiwanese Koahsiung behaalde zij samen met haar Nederlandse ploeggenoten de eerste plek op de World Games. Dit seizoen zal Suzanne Struik door een kruisbandblessure niet meer in actie kunnen komen.

Speler
- Raymond Witvliet - vorig seizoen DeetosSnel/Volhuis, m.i.v. dit seizoen Fortuna/MHIR
- Johannis Schot - DeetosSnel/Volhuis

- Friso Boode - Nic./Alfa-college

Winnaar: Johannis Schot
DeetosSnel/Volhuis kon afgelopen seizoen niet mee strijden voor een plek bij de laatste vier. Ze speelden zich zelfs pas in de laatste twee wedstrijden veilig door te winnen van Blauw Wit/HavenFD en een punt te pakken tegen TOP/Wereldtickets.nl. Dat de ploeg uit Dordrecht geen degradatiewedstrijden hoefden te spelen was mede te danken aan Johannis Schot. Met 90 goals had hij een belangrijk aandeel in de doelpuntenproductie van DeetosSnel/Volhuis, terwijl hij ook als rebounder zijn mannetje stond. De 21-jarige Schot was mede daardoor afgelopen seizoen een belangrijke speler voor de Dordtenaren.

Speelster
- Kristel Meijer - DOS'46

- Roxanna Detering - Koog Zaandijk

- Josina van den Bosch - Blauw Wit/HavenFD

Winnares: Roxanna Detering
Met haar club Koog Zaandijk bereikte de 22-jarige Roxanna Detering de Play Offs. Na 18 wedstrijden stonden zij op een derde plaats. Dalto werd vervolgens verslagen en een plek in de Zonnetour.nl Korfbal League finale was een feit. DOS'46 bleek echter de sterkere, waardoor Koog Zaandijk de tweede plaats restte. Roxanna Detering was met 62 treffers een belangrijke speelster van Koog Zaandijk. Zij was met dit aantal hun meest scorende dame. Roxanna Detering was evenals Suzanne Struik afgelopen seizoen actief op de World Games in het Taiwanese Koahsiung en behaalde daar met het Nederlandse team de eerste plek.

Coach van het jaar

- Jenne Warrink - Koog Zaandijk

- Daniël Hulzebosch - DOS'46

- Hans Heemskerk - TOP/Wereldtickets.nl

Winnaar: Daniël Hulzebosch
Daniël Hulzebosch is afgelopen seizoen begonnen als coach bij DOS'46/Engeldot. In zijn debuutjaar pakte de jonge coach meteen het landskampioenschap in de zaal. Voordat Hulzebosch coach werd, was hij al actief bij DOS'46. Eerst als speler en later als assistent trainer. In het eerste jaar van de Korfbal League (2005-2006) speelde de inmiddels 34-jarige Drent zelf nog in Ahoy. Deze wedstrijd werd verloren van PKC/LukassenBoer. Een jaar later was hij als assistent trainer van Herman van Gunst, nu trainer van Dalto, wel succesvol in Ahoy.

Scheidsrechtersduo van het jaar

- Henry van Meerten/Ed Hom

- Kees Pieters/Leo Monrooij

- Alle Visser/Doede Benedictus

Winnaars: Henry van Meerten/Ed Hom
Henry van Meerten en Ed Hom zijn inmiddels gerenommeerde scheidsrechters op het hoogste niveau. In het seizoen 2008-2009 werd het duo aangewezen om de Zonnetour.nl Korfbal Leaguefinale in Ahoy te fluiten. Voor 10.000 korfbalfanaten leidden zij deze wedstrijd naar een goed eind. De ultieme beloning voor een goed seizoen. De uitverkiezing tot Scheidsrechtersduo van het jaar ging toen echter aan hun neus voorbij. Alle Visser en Doede Benedictus kregen dat jaar de meeste stemmen van de Lotto Korfbal Leaguespelers. Van Meerten en Hom ontvangen deze prijs omdat het merendeel van de Lotto Korfbal Leaguespelers en speelsters dit jaar hun stem op hen hebben uitgebracht. De sterke punten van de 36-jarige Veenendaler en zijn 43-jarige assistent zijn hun gedrevenheid, het goed aanvoelen van de wedstrijd en hun verstandhouding met de spelers. Hun communicatie is heel helder, commentaar mag, maar het duo geeft heel duidelijk de grenzen en die worden ook geaccepteerd door de spelers.

Ploeg van het jaar

- DOS'46/Engeldot

- Dalto

- Fortuna/Tempus

Winnaar: DOS'46/Engeldot
DOS'46 mag zich de meest spectaculaire ploeg van het seizoen 2008-2009 noemen. De ploeg uit Nijeveen eindigde in de zaalcompetitie na 18 wedstrijden op de eerste plek. Via de Play Offs, waarin DOS'46 twee keer won van Fortuna, bereikte ze de finale in Ahoy. Ook de finale werd gewonnen; in een spannende en gelijkopgaande wedstrijd wonnen de Nijveners in de verlenging van Koog Zaandijk. Voor DOS'46 is dit de derde titel in vijf jaar tijd en de vierde titel in totaal.



Ingezonden persbericht