Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 29-10-2009

AVRO UP CLOSE 'BLOODSUCKING CINEMA': DE HONGER NAAR DE VAMPIERFILMS

De honger naar vampierfilms bij het bioscooppubliek lijkt niet te stillen. Het begon allemaal met de onsterfelijke, bloeddorstige graaf Dracula, onvergetelijk gespeeld door acteur Bela Lugosi. Later volgden nog vele vampierfilms. 'Bloodsucking Cinema' ontrafelt het geheim van de fascinatie voor vampiers. De documentaire is vrijdag 20 november om 23.10 uur te zien bij de AVRO op Nederland 3.

De film 'Bram Stoker's Dracula' van regisseur Francis Ford Coppola, was één van de grote filmhits van 1992. Het verhaal combineerde een meeslepend verhaal over de liefde tussen graaf Dracula (Gary Oldman) en Mina (Winona Ryder) met het spannende verhaal van de jacht op Dracula. Voor Coppola was het een experiment met een onderwerp dat lange tijd vooral bij B-films hoorde, maar dat hem de artistieke vrijheid gaf om te experimenteren met allerlei technieken. Het resultaat was een meesterwerk, dat bovendien het publiek opnieuw warm maakte voor vampierfilms.

De documentaire 'Bloodsucking Cinema' laat zien hoe het allemaal begon met de eerste beroemde vampierfilm, het Duitse 'Nosferatu' uit 1922 en hoe het genre zich daarna ontwikkelde met als hoogtepunten 'Dracula' met acteur Bela Lugosi (1931) en de films van de Britse studio's Hammer Film Productions. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar de grote vampierfilmhits van de afgelopen decennia, zoals 'The Lost Boys' (1987), 'From Dusk till Dawn' (1996), Underworld (2003), The Blade Trilogy (2004) en Van Helsing (2004).

In 'Bloodsucking Cinema' buigen de experts op het gebied van de vampierfilm zich over de vraag waarom we niet genoeg kunnen krijgen van vampiers: Is het een donkere, erotisch geladen fascinatie voor het drinken van andermans bloed? Of is het omdat vampiers voor altijd jong en sexy kunnen zijn? Beide waarschijnlijk, maar misschien helpen vampiers ons ook om ons te verzoenen met onze eigen sterfelijkheid. Want uiteindelijk wil niemand voor altijd leven.

Regie en script: Barry Gray.
'Bloodsucking Cinema' is een film van Insight Film Studios voor Starz Entertainment en Global Television.

AVRO Close Up 'Bloodsucking Cinema': vrijdag 20 november om 23.10 uur bij de AVRO op Nederland 3.

---



Ingezonden persbericht