Gemeente Heerlen

Innovatie en doorontwikkeling zonnecellen
Intentieovereenkomst onderzoeksinstituut zonne-energie

Vrijdag 20 november hebben gemeente Heerlen, provincie Limburg, Avantis, NV Industriebank Liof en ECN (Energy research Centre of the Netherlands) een intentieovereenkomst getekend om de haalbaarheid van een onderzoeksinstituut op het gebied van zonne-energie op Avantis te onderzoeken. Het wordt een onderzoeksinstituut van wereldklasse dat de zittende zonnecelindustrie versterkt en nieuwe bedrijven aantrekt.

De grenslocatie biedt de bijzondere mogelijkheid ook met de Duitse kennisindustrie en instituten samen te werken. Dit kan elders niet of nauwelijks. De oprichting van het onderzoeksinstituut gaat 23 miljoen euro kosten. De betrokken partijen gaan nu samen op zoek of dat geld bij elkaar kan worden gebracht. ECN is verantwoordelijk voor de exploitatie. Het onderzoekcentrum op Avantis richt zich op fabricagetechnologie van kristallijn silicium zonnesystemen. In april 2010 moet duidelijk zijn of het instituut er definitief komt.

Wethouder Riet de Wit is bijzonder blij dat ECN kiest voor een onderzoeksinstituut in Heerlen. "Het is voor de regio heel belangrijk om de hele cyclus op het gebied van zonne-energie in huis te hebben. De productiefabriek Solland Solar en het onderwijsinstituut Solar Academy zitten er al. Een onderzoeksinstituut is de ontbrekende schakel en daarom dus zo belangrijk. Nu gaan we alles op alles zetten om het benodigde geld met de betrokken overheden bij elkaar te brengen. "

Ook gedeputeerde Economische Zaken Jos Hessels van de Provincie Limburg trekt hard mee aan de kar om het onderzoeksinstituut naar Heerlen te krijgen. "Avantis moet het zonne-energiecentrum van Nederland worden. Als ECN bereid is dit instituut op Avantis te vestigen, zijn we goed op weg om dit te realiseren. Want dat zal een enorme aantrekkingskracht op bedrijven uitoefenen om zich hier ook te vestigen."

Gemeente Heerlen, 20 november 2009
Afdeling Communicatie
Francine Pelzers, 045-5604365
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --