Ingezonden persbericht


Delft, 20 november 2009

ir. Evelien Pingen wint UfD-Mecanoo prijs voor beste afstudeerder TU Delft

Op 19 november 2009 werden de UfD-Mecanoo-prijzen voor de Beste Afstudeerders 2008-2009 uitgereikt door een geïnspireerde rector magnificus prof. Jacob Fokkema. Francine Houben reikte de UFD-Mecanoo prijs voor Beste Afstudeerder van het jaar aan ir. Evelien Pingen van de faculteit TNW. Tijdens haar afstuderen heeft ze een nieuwe Delftse technologie â¤' eutectische vrieskristallisatie â¤' op een hoger plan gebracht en een toepassing ervan ontwikkeld voor een Rotterdams bedrijf. Het bedrijf loost jaarlijks bijna een kwart miljoen ton natriumcarbonaat-oplossing. Pingen heeft een procesroute ontwikkeld waarbij geen zwavelzuur meer nodig is en de sodaoplossing omgezet wordt naar vast bicarbonaat en het molybdeen apart kan worden gekristalliseerd. Los van de milieuwinst bedragen kostenbesparingen en productopbrengsten miljoenen euro's per jaar. Op basis van haar afstudeerwerk is een patentaanvraag gedaan en verschijnen twee publicaties.

Mecanoo
Mecanoo heeft een bijzondere band met de TU Delft. Het bureau telt ruim 90 medewerkers, waarvan velen zijn afgestudeerd aan de TU Delft. Ook directeur Francine Houben studeerde er in 1984 af en zij ontwierp met haar bureau niet alleen de centrale bibliotheek van de TU Delft maar ook het Mekelpark, dat deze zomer in gebruik is genomen. Francine Houben: 'Ik houd van de TU Delft. Het maakt niet uit welke afdeling, er heerst altijd een bijzondere sfeer. Die heerlijke werkzalen waar ze van alles fabriceren. Overigens heb ik pas na mijn studie ontdekt hoe interessant al die andere disciplines van de universiteit zijn. Het is zo inspirerend om te zien hoe je met elkaar kunt samenwerken, hoe je elkaar beïnvloedt.'

UfD
Het Universiteitsfonds Delft is een stichting die zich onafhankelijk van de TU Delft, maar in nauwe samenwerking met het College van Bestuur en hoogleraren, inzet om de studie en het onderzoek aan de TU Delft te bevorderen en te ondersteunen.