Medailles voor militairen, agenten en burgers

Honderd leden van het recent uit Afghanistan teruggekeerde Provincial Reconstruction Team (PRT) en het Police Mentoring Team (PMT) militairen ontvangen op vrijdag 20 november a.s. in Arnhem hun 'Herinneringsmedailles voor Vredesoperaties'. Het gaat om een bijzonder gezelschap bestaande uit militairen van alle krijgsmachtdelen, politieagenten en burgers die in de periode april-september 2009 samen waren uitgezonden. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman, voormalig C-TFU brigadegeneraal Tom Middendorp en de civiel vertegenwoordiger van de TFU Joep Wijnands van Buitenlandse Zaken reiken samen de decoraties uit. De ceremonie vindt plaats op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.

De 3D benadering (Diplomacy, Defense and Development) van Nederland oogst internationaal veel waardering. Een essentieel onderdeel van de 3D benadering is het ondersteunen, assisteren en opleiden van de civiele autoriteiten. Dit gebeurt door onder andere het PRT en PMT van de Taskforce Uruzgan. Het PRT richt zich op de wederopbouw van bestuur en voorzieningen van de Zuid-Afghaanse provincie. De kerneenheid van het zevende PRT was 11 Afdeling Rijdende Artillerie. Naast militairen waren binnen het PRT ook veel functioneel specialisten actief: reservisten met voor de missie relevante specialismen. Het PMT maakt deel uit van het PRT en richt zich op het opleiden, trainen en begeleiden van de Afghaanse politie. Deze eenheid werd gevormd door leden van de Koninklijke Marechaussee en politie. Militairen van 11 Tankbataljon zorgden voor de beveiliging van de PMT's.

Niet alleen de gedecoreerden ontvangen een blijk van waardering en erkenning, maar ook hun thuisfront. Iedere gedecoreerde krijgt een verzilverd roosje om aan zijn thuisfront te geven en voor hun kinderen een speciaal kindermedaillon. De agenten en burgers, staan voor deze Defensietraditie nog een keer zij aan zij met hun militaire missiecollega' s.




RVD Mediafeed