Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen


Highmount Capital sponsort expositie "Kapitaal Amsterdam; 400 jaar financiële geschiedenis" en viert eenjarig bestaan van haar Amsterdamse kantoor

AMSTERDAM, 20091116 -- Het Amsterdamse kantoor van wealthmanager Highmount Capital is co-sponsor van de tentoonstelling "Kapitaal Amsterdam; 400 jaar financiële geschiedenis" tezamen met ondermeer NYSE Euronext, De Nederlandsche Bank en Stichting Vereniging voor de Effectenhandel. De expositie opent op 20 november 2009 haar deuren in het Stadsarchief Amsterdam en sluit deze op 28 februari 2010.

De tentoonstelling geeft een overzicht van de handel van de Amsterdamse financiële instellingen door de eeuwen heen. Verschillende interessante financieel gerelateerde feiten en verhalen over de periode 1609-2009 worden getoond. Voorbeelden zijn de start van de mondiale aandelenhandel door de "beursgang" van de VOC die leidde tot de "ontdekking" van Manhattan in 1609 door Henry Hudson, de oprichting van de Amsterdamse Wisselbank; de eerste centrale bank ter wereld, zeer vroege voorbeelden van "naked short selling", de Grote Depressie van de jaren dertig in de twintigste eeuw en de wederopbouw van de financiële sector na de Tweede Wereldoorlog.

Dominique van Hilten, partner en managing director van de Amsterdamse vestiging van wealthmanager Highmount Capital, kijkt uit naar de tentoonstelling: "Amsterdam heeft een rijke financiële historie met verschillen pieken en dalen. Kapitaal Amsterdam zal laten zien dat financiële expansies en crises van alle tijden zijn en daarom bevat de tentoonstelling zeer relevante lessen die eens te meer belangrijk zijn in het huidige economische klimaat. Zoals de filosoof George Santayana eens zei: `Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen'. Highmount Capital is trots bij te kunnen dragen aan de openbaring van deze schat aan historische informatie en is blij het eenjarig bestaan van haar Amsterdamse kantoor te vieren te midden van dit boeiende evenement."

Een van de bankiers die een stempel heeft gedrukt op de Nederlandse financiële geschiedenis is Adrianus Johannes van Hengel (1886-1936). Hij reorganiseerde de toenmalig grootste bank van Nederland, Robaver, die in de twintiger jaren in de problemen geraakte en hij was ook verantwoordelijk voor de oprichting van de Amsterdamse Internationale Bank in 1924, die Duitse bedrijven toegang verschafte tot de internationale kapitaalmarkten na de Eerste Wereldoorlog en de handel van Nederland met Duitsland faciliteerde. In 1931 werd Van Hengel's talent om financieel orde op zaken te stellen opnieuw aangewend, dit keer in Oostenrijk, waar hij de Oesterreichische Credit-Anstalt für Handel und Gewerbe reorganiseerde en voorkwam dat de Oostenrijkse staatsfinanciën en de fragiele omringende regio ineenstortten.

Maarten van Hengel, kleinkind van Adrianus en oprichter van Highmount Capital, is vereerd dat een gedeelte van zijn familiegeschiedenis tentoon wordt gesteld gedurende Kapitaal Amsterdam: "Leden van mijn familie hebben verschillende materialen, waaronder een borstbeeld van mijn grootvader, ter beschikking gesteld aan de expositie en deze materialen bieden opmerkelijk inzicht in het leven van een bankier gedurende de Grote Depressie. Ik verwacht dat bezoekers de expositie een gedenkwaardige ervaring zullen vinden en dat zij zullen genieten van het schitterende Stadsarchief Amsterdam".

Highmount Capital