Atlantische Tong als nieuwe Prima Keuze op de Viswijzer

ROTTERDAM, 20091120 -- De Nederlandse visconsument heeft per vandaag een nieuwe Prima Keuze erbij gekregen op de Viswijzer (www.goedevis.nl) `'Atlantische Tong uit Gambia''. Een zeer smakelijk maar ook een duurzaam stukje vis. De Tong is door lokale kleinschalige visserij gevangen gebruikmakend van Staand-want visserij, wat een zeer duurzame manier van visserij is o.a. doordat er weinig brandstof nodig is in vergelijking met wanneer er gebruik zou worden gemaakt van sleepnetten.

De Tong visserij in Gambia is er een die nog zeer traditioneel is, de vers gevangen tong worden door kano's (piroques) in de ochtend gevangen en wordt daarna afgeleverd aan wal. De Gambiaans-Nederlandse onderneming The Atlantic Seafood Company, een visverwerkend bedrijf gevestigd in Gambia, koopt de Tong op en verwerkt deze tot filets en panklare tongen voor export naar o.a. Nederland.

Met deze groene notering op de Viswijzer heeft de consument een extra keus erbij gekregen om voor een duurzaam gevangen stukje vis te kunnen kiezen. De eigenaar en oprichter van het verwerkingsbedrijf in Gambia, Michel Huijser, is dan ook druk bezig deze vis via de supermarkten bij de consument te krijgen. ,, Op dit moment zal de consument voornamelijk ons product tegenkomen in de horeca, maar met deze notering als Prima Keuze en een MSC label in het vooruitzicht verwachten wij snel bij meerdere supermarkten in de schappen te liggen met ons product.'' Aldus Michel Huijser die ook graag de sociaal-economische impact van deze specifieke visserij naar voren probeert te brengen voor een ontwikkelingsland als Gambia.

The Atlantic Seafood Company is een visverwerkend bedrijf met haar eigen fabriek in Gambia, West Afrika welke volgens de laatste richtlijnen op het gebied van visverwerking is opgebouwd en werkt. Opgericht door de Rotterdammer Michel Huijser in 2005 exporteren zij sindsdien diverse visproducten naar de EU voor levering aan groothandels, supermarkten en horecaleveranciers. Het verkoop kantoor is gevestigd in Dordrecht, Zuid Holland waarvandaan men de verkoop en distributie door heel Europa tot stand brengt. Zie www.theatlanticseafoodcompany.com voor verdere informatie.