Steun windpark Urk roept vragen op over aanpak minister Van der Hoeven


Doelstelling kabinet voor duurzaam alleen haalbaar met groene warmte

HILVERSUM, 20091120 -- Met een miljard Euro steun voor windpark Urk geeft minister Van der Hoeven aan, dat ze duurzame energie krachtdadig aanpakt. Dat is mooi, maar de steun voor dit windpark roept ook vragen op. In haar brief op 17 november aan de Tweede Kamer meldt de minister, dat ze haar spelregels voor steun aan duurzame energie voor Urk drastisch aanpast. Dat is sneu voor de ondernemers, die keurig volgens de regels aanvragen ingediend hadden voor biocentrales, maar werden uitgeloot wegens budgetgebrek. Bovenal komt de vraag of EZ naar eigen willekeur inzet op een techniek of op 20% duurzaam in 2020.

Tot nu toe is de steun voor duurzame energie in Nederland hoofdzakelijk gericht op opwekking van elektriciteit. In 2009 is er en klein beetje steun gekomen voor groen gas en een bonus voor groene warmte bij opwekking van duurzame elektriciteit uit mest, GFT, hout, e.d. in de steunregeling voor duurzame energie SDE. Helaas was het budget op de ochtend van de openstelling van de regeling op 1 april al zwaar overtekend. Het budget van EZ was veel te klein, maar werd niet aangepast. Met een simpele loting werd de helft van de aanvragers afgewezen; deze ondernemers moesten hun voorbereidingskosten van enkele tonnen als verlies afboeken.

Met de zware inzet op windparken zet EZ haar eenzijdige koers onverminderd voort. Windenergie is prima, maar er zijn natuurlijk meer uitstekende vormen van duurzame energie. De verwaarlozing van duurzame warmte is gek want in de energiebalans is warmte dominant. Van ons jaarlijks primair energieverbruik gaat 1.300 PJ (petajoule) naar warmte tegenover 775 naar opwekking van elektriciteit. Het kabinet heeft als doel voor 2020 om 20% van alle energieverbruik duurzaam in te vullen. Met een inzet op alleen elektriciteit wordt dat vrijwel onmogelijk. De stichting Warmtenetwerk doet dan ook een beroep op de minister om ook krachtdadig in te zetten op duurzame warmte en bovendien op restwarmte om het doel van 20% energiebesparing te halen.

Een miljard voor een windpark, dan ook een miljard voor warmte. De ongeveer honderd organisaties, die deelnemen aan het Warmtenetwerk, hebben genoeg projecten om dat geld met een hoog maatschappelijk rendement in te zetten. Naast grootschalige projecten met bijvoorbeeld geothermie zijn er ook grote aantallen kleinschalige initiatieven, die door gemeentes met lokale bedrijven worden opgezet. De initiatieven variëren van gebruik van snoeihout en warmte van biogasinstallaties tot grote zonnecollectoren en gebruik van restwarmte. Deze projecten besparen niet alleen energie, maar hebben ook positieve neveneffecten zoals lokale werkgelegenheid, minder wegtransport en vermindering van de lozing van warmte.

In landen als Denemarken, Zweden, Duitsland en Oostenrijk is al veel aandacht voor warmte. In Denemarken is het lozen van warmte al lang verboden. Duitsland heeft recent een warmtewet aangenomen, die het gebruik van duurzame warmte en warmtekrachtkoppeling sterk stimuleert. Nederland bungelt nu met 3% duurzame energie ergens onderaan in de ranglijst van de EU. Alleen met een krachtdadig warmtebeleid kunnen we groeien naar de 20%, die dit kabinet heeft beloofd.

Stichting Warmtenetwerk