Ingezonden persbericht


AAN DE KUNSTREDACTIE

Amsterdam, 20 september 2009

Helsen en Klaasen winnaars VSCD Cabaretprijzen

Zondag 20 november jl. zijn in De Kleine Komedie in Amsterdam de VSCD Cabaretprijzen 2009 uitgereikt. Wim Helsen won de Poelifinario en Alex Klaasen ontving de Neerlands Hoop. De winnaars van vorig jaar, Maarten Van Roozendaal en Ronald Goedemondt, reikten de prijzen uit. Kees Prins hield de cabaretlezing en de presentatie was in handen van Wilfried de Jong.

Wim Helsen is de winnaar van de Poelifinario 2009 voor zijn programma Het uur van de prutser. De Poelifinario is de VSCD Cabaretprijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.

De VSCD Cabaretjury over de winnaar: "Meesterlijk manipuleert de Vlaming Wim Helsen in zijn derde solo met taal. En soms adembenemend is zijn fysiek en zijn spel. Gedurende de hele voorstelling weet hij de indruk te wekken dat alles wat hij zegt, hem spontaan invalt. Maar elk woord, elke stilte, is gewogen om de maximale hilariteit of ontroering te bewerkstelligen. Wim Helsen lokt zijn publiek met een vileine lach zijn bizarre wereld binnen. Hij manifesteert zich daarin als een even geniale als vervreemdende standwerker, die fantasie en waanzin verpatst alsof het schuursponsjes zijn, maar ook alledaagsheden als waren het bijouterieën. Het uur van de prutser is een monument geworden voor het Vlaamse absurdistische theater, waarin de verbeelding de macht heeft."

Alex Klaasen is de winnaar van de Neerlands Hoop2009, de VSCD Cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker(s) die het grootste toekomstperspectief heeft/hebben.

"De terugkeer van Alex Klaasen op het cabaretpodium, na het duo Sandifort en Klaasen, heeft veel te lang op zich laten wachten. Dat weet je pas als je hem in Eindelijk Alleen aan het werk hebt gezien. Verbluffend goed zet hij hierin een groot aantal personages neer, met uiterst weinig hulpmiddelen. Een klein accessoire, een gebaar of een andere houding zijn genoeg om het volkomen geloofwaardig te maken. Zijn vermogen zich in te leven in de eenzaamheid van de mens, knap laverend tussen tragedie en komedie, brengt tegelijk ontroering en hilariteit teweeg. Elk personage in zijn solodebuut raakt een andere emotie. Klaasen kan ogenschijnlijk álles, maar is bovenal een fantastisch observator, acteur en zanger, die de schroef van ontroering steeds vaster aandraait", aldus de Cabaretjury.

Overige genomineerden voor de VSCD Cabaretprijzen 2009

Neerlands Hoop 2009
Ellen Dikker
Katinka Polderman
Nathalie Baartman
Daniël Arends

Poelifinario 2009
Lenette van Dongen met Nikè
Ronald Goedemondt met Dedication
Kasper van Kooten met Veelvraat
Schudden met Ruis
Lebbis met Hoe laat begint het schieten

Over de VSCD Cabaretprijzen en de jury
Voor de VSCD Cabaretprijzen komen vormen van theateramusement in aanmerking, die gerekend worden tot de Nederlandse kleinkunst, te weten het cabaret- en chansonaanbod. Ook mengvormen van cabaret en/of chanson met kenmerken van onder meer toneel, dans, muziektheater, stand up comedy, circus en mime worden hiertoe gerekend. Het genre wordt gekarakteriseerd door zijn authentieke en professionele literair-muzikale inhoud, terwijl de jury van deze Nederlandse prijzen als voorwaarde stelt dat het programma overwegend Nederlandstalig is.

De VSCD Cabaretjury bestaat uit:
Jeanne Kers, directeur/programmeur De Poorterij, Zaltbommel; Ruud Buurman, zelfstandig journalist en tekstschrijver; Eline Dinkelberg, Hoofd PR & Marketing Hoftheater, Raalte; Charles Droste, adjunct directeur Schouwburg Amphion, Doetinchem; Jan Gras, directeur Agora theater, Lelystad;
Laura Marcus, directeur/programmeur Theater de Luifel, Heemstede; Joost Nuissl, theaterconsulent;
Hijlco Span, presentator bij NCRV-radio;



Ingezonden persbericht