Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 13 november 2009

Derde museumavond op 20 november bij De wereld van Katherina Modeshows - lezingen - diner

Thema: De kledij van Katherina

Waarom hebben middeleeuwse schoenen van die vlijmscherpe punten? En waarom had Katherina om haar schouders een met hermelijnen gevoerde mantel hangen? Wie meer over middeleeuwse mode te weten wil komen kan zijn hart ophalen tijdens de derde museumavond bij 'De wereld van Katherina', op vrijdag 20 november. Met een kleurige middeleeuwse modeshow, een lezing over middeleeuwse kleding en een heerlijk middeleeuws menu, zorgt Museum Het Valkhof voor een kleurrijke invulling van deze avond. Ook Katherina van Kleef - haar look a like - is weer aanwezig. De museumavond vindt plaats op vrijdag 20 november. Het museum is die dag open tot 21.00 uur.

Inspiratie uit het getijdenboek
Met veel oog voor detail creëerde de anonieme meester van Katherina van Kleef in zijn miniaturen een unieke blik op het leven van alledag van de middeleeuwen. Je ziet in zijn werk zowel de kleding van de allerarmsten als die van de allerrijksten. Dankzij deze beelden kon Katherina's kostuum nagemaakt worden. Ze werd in haar getijdenboek tweemaal geportretteerd in een kostbaar rood overkleed met hermelijnen voering. Ook Katherina's bloedkoralen rozenkrans met gouden hangers heeft een plek in het getijdenboek. In de tentoonstelling kan het publiek meer dan 20 middeleeuwse kostuums bekijken, sieraden en accessoires, zoals tassen en gereedschappen. Het publiek staat oog in oog met een valkenier, een kardinaal, een heraut, maar ook kinderen, een bakker, een imker en een bedelaar een kind, een boer, en met Katherina van Kleef zelf.

Lezing door Sara van Dijk
Sara van Dijk, kunsthistoricus en docent kostuumgeschiedenis, besteedt in haar lezing aandacht aan de kleding van alle lagen van de bevolking. Zo zijn in Katherina's getijdenboek bijvoorbeeld bedelaars gekleed in lompen, of zie je in de decoratieve randen rond de miniaturen, portretten van ambachtslieden in hun dagelijkse outfit. Aanvang lezing: 18.30 uur en 19.45 uur.

Middeleeuwse modeshow
Corinne Roes van atelier Mette Maelwael organiseert in het trappenhuis van het museum een aantal modeshows met tientallen middeleeuwse figuranten. Corinne Roes is gespecialiseerd in het vervaardigen van middeleeuwse kleding, zo heeft zij onder andere het kostuum van Katherina van Kleef nagemaakt. De shows zijn om 17.00 uur, 18.00 uur, 19.15 uur en 20.30 uur.

Middeleeuws menu
In Het Museumcafé staan o.a. Ayunnesoppe (uiensoep), Carpuyn uit den hoven (haantjes uit de oven) en peertjes in rode wijn op het menu. Attentie: voor groepen groter dan 6 personen is er beperkt plaats. Aanmelding voor groepen groter dan 6 personen is noodzakelijk via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl. Zij krijgen een reserveringsbevestiging.

Bezoekcomfort
Voor de bezoekers is er volop tijd en ruimte om van de expositie 'De wereld van Katherina' te genieten. Er zijn geen tijdsblokken en de kassa-afhandeling is snel. Bovendien worden de objecten: middeleeuwse kostuums, voorwerpen en miniaturen (o.a. de 100 miniaturen uit Katherina's getijdenboek) zeer ruimtelijk gepresenteerd.

Thema's van de overige museumavonden
Vrijdag 27 november: Vertier aan het hof
Vrijdag 11 december: Katharina en haar hofreizen Vrijdag 18 december Bij Katherina in de keuken

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl De tentoonstelling is open in de periode 10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010. Dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari. Speciale museumavonden met lezingen, activiteiten en een middeleeuws diner: vrijdag 20 en 27 november, 11 en 18 december, tot 21.00 uur. Reserveren voor de lezing niet nodig. Let wel: vol is vol.

Einde persbericht