Ingezonden persbericht


Persbericht, 13 november 2009

Digital Dreams Festival 20 november 2009
Een mediafestival voor en door jongeren uit Rotterdam, Istanbul en Paramaribo

Kosmopolis Rotterdam organiseert op vrijdag 20 november van 15.00 - 18.00 uur het jongeren videofestival Digital Dreams in Your Space Rotterdam. Jongeren uit Rotterdam, Istanbul en Paramaribo spelen een centrale rol op dit festival en laten aan de hand van hun eigen videofilm zien wie ze zijn, wat ze denken en waarover ze dromen. Maar vooral hoe zij de toekomst van hun stad en de wereld zien. Digital Dreams toont verhalen van verschillende jongeren, in de vorm van bewegend beeld: een animatie over een vriendenkring, een film over verboden liefde in Istanbul, een videocollage van toekomstdromen uit Rotterdam-west, de dromen van jonge mensen in Paramaribo die opgroeien en hun vleugels willen uitslaan. De presentatie van dit jongeren videofestival is in handen van jongerenadviseur NOS, Tanja Jadnanansing.

Vanaf september hebben jongeren (15-23 jaar) in Istanbul, Paramaribo en Rotterdam korte video workshops gevolgd. Tijdens deze workshops werden de basistechnieken van camera behandeld, positie van beelden en vertaling van verhaal naar beeld. Na de workshops gingen de deelnemers zelf aan de slag en maakten een korte video van circa 5 minuten. In Rotterdam nemen leerlingen van het Zadkine College en Albeda College deel aan de videoworkshops. Via stichting Frequency en jongeren adviesbureau De Heuvel hebben ook andere Rotterdamse jongeren deelgenomen aan de workshops.

Suleigha Winkel (20 jaar) met haar film Smudged Lips en Dexter Pierpont (20 jaar) met Straatverhaal werden tot beste makers van Digital Dreams Suriname gekozen. De videoworkshops zijn georganiseerd door het mediabedrijf Network Star Suriname in Paramaribo. Uit Istanbul zijn Volkan Karatas (19 jaar) met The Kiss en Naz Belkaya (18 jaar) met On the Beach vertegenwoordigd. De workshops in Istanbul zijn georganiseerd door Mode Istanbul.

Via www.digitaldreamsfestival.nl kunnen bezoekers stemmen op hun favoriete video. De vijf video's met de meeste stemmen maken kans om op het festival de publieksprijs te winnen. Behalve de publieksprijs zal een jury van jonge deskundigen (In-Soo Radstake, producent Carmen van het Noorden, Sanguita Akkrum, actrice in deze film en Jared Hiwat, jongeren wethouder Cultuur en Participatie Rotterdam) bepalen wie de Digital Dreams Award 2009 wint voor de beste video. De winnaars in beide categorieën ontvangen een digitale videocamera.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking kunnen de jonge bezoekers mee doen aan workshops van Daniela Swarovsky en zelf een rol spelen in een aflevering van De Spiegel van Rotterdam door R.A.M.P. tv. Ook gaan ze video's bewerken en de uitreiking van de Digital Dreams Award 2009 bijwonen. Het volledige programma is begin volgende week online.

Digital Dreams Festival is een project van Kosmopolis Rotterdam in samenwerking met Zadkine College, Albeda College, De Heuvel, Beeldfabriek, Patching zone, Cultdock, stichting Frequency, Network Star Suriname, Mode Istanbul,R.A.M.P, Grafisch Lyceum Rotterdam en Strangerfestival.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Your World, Dienst Kunst & Cultuur Rotterdam en Rotterdam Festivals.

Digital Dreams Festival
Vrijdag 20 november van 15.00 - 18.00 uur, Your Space, Kruiskade 9, Rotterdam (onder het Hilton). Workshops 13.00-15.00 uur. www.digitaldreamsfestival.nl