Rijksmuseum


Kunstgebaren!
Rijksmuseum ontwikkelt programma voor doven en slechthorenden

Op 20 november start het Rijksmuseum met een programma voor dove en slechthorende mensen. Dit programma start bij de tentoonstelling IJspret van Hendrick Avercamp die van 20 november 2009 tot 15 februari 2010 in het Rijksmuseum te zien is. Van Avercamp is bekend dat hij niet kon spreken en aangenomen wordt dat hij doof was. Bij het ontwikkelen van dit programma zijn samen met het Nederlands Gebarencentrum nieuwe kunstgebaren vastgesteld in de Nederlandse Gebarentaal. Het gaat om ongeveer 130 begrippen die te maken hebben met musea en het kijken naar kunst. Het programma wordt mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Rijksmuseum Fonds en de Kattendijke/Drucker Stichting.

Bij het ontwikkelen van het programma werd duidelijk dat er voor veel woorden die in musea gebruikt worden geen gebaren bestonden in de Nederlandse Gebarentaal. Ook voor het kijken naar kunst ontbraken veel gebaren. Dit gaat dan om woorden zoals doek, restaureren of compositie. In een samenwerkingsproject met het Rijksmuseum, Nederlands Gebarencentrum en een aantal dove mensen zijn 130 nieuwe gebaren vastgesteld waarmee het museum voor dove mensen meer toegankelijk wordt.

Aanbod voor onderwijs en individuele bezoekers
De nieuw vastgestelde gebaren vormen de basis voor het lesprogramma voor dove en slechthorende kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en groep 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Daarnaast is tijdens de tentoonstelling IJspret een rondleiding in de Nederlandse Gebarentaal te volgen, een voorstelling van Handtheater te zien en zijn er lezingen, familierondleidingen en kinderworkshops met gebarentolk. Zie www.rijksmuseum.nl/kunstgebaren voor het totale programma.

Avercamp
De 'Stomme', zoals Avercamp in zijn eigen tijd werd is de bekendste schilder uit de 17de eeuw van Hollandse winterlandschappen. Hij schilderde ijsgezichten met prachtige verhalende details van schaatsende paartjes, kinderen die elkaar bekogelen met sneeuwballen of een man die door het ijs zakt. Voor het eerst toont het Rijksmuseum een overzicht van zijn beste schilderijen en tekeningen.

Museumlexicon dvd-rom
Het Nederlands Gebarencentrum heeft in totaal meer dan 300 gebaren, waaronder de 130 nieuwe gebaren, vastgelegd op een Museumlexicon dvd-rom Nederlandse Gebarentaal. De dvd-rom is vanaf 19 november te bestellen via www.gebarencentrum.nl; prijs ¤ 15.