Gemeente Dordrecht

Senioren laten van zich spreken tijdens vierde Dordtse Dialoog

'Dordrecht: Ambities met vergrijzing' is de titel van de vierde dialoog die woensdagavond 25 november plaatsvindt in woonzorgcomplex Het Polderwiel. De verhalen van onze huidige senioren staan centraal deze avond. Zij zijn immers de ervaringsdeskundigen bij uitstek. Met ondernemers, inwoners, vertegenwoordigers uit het verenigingsleven, maatschappelijke instellingen, ambtenaren, raads- en collegeleden gaan zij in gesprek over de 'vergrijzende' toekomst van onze stad.

Vergrijzing is een trend waarmee we allemaal te maken krijgen. Wist u dat in 2025 al bijna een kwart (24,6%) van de Dordtenaren ouder is dan 65 jaar? Is Dordrecht voldoende voorbereid op de kansen en uitdagingen die vergrijzing met zich meebrengt? En beseffen we voldoende dat de éne oudere de andere niet is?

Actieve ouderen in Dordrecht
Tijdens de avond willen wij inzicht krijgen in de diverse leefstijlen van ouderen. Exemplarisch voor die diversiteit zijn vier Dordtse senioren die met een aantal stellige uitspraken onderstrepen welke rol zij voor onze stad spelen.

Zo bleef de heer Hoogerbrugge (79 jaar) na de VUT werken, omdat hij 'knettergek zou worden als hij de hele dag thuis zou zitten.' Momenteel maakt hij vijf dagen in de week flatgebouwen schoon in Zwijndrecht en Dordrecht. Mevrouw Sofainy (53 jaar) is naast haar werk erg actief in het verenigingsleven. Ze neemt o.a. deel aan de Werkgroep Migranten Senioren Dordrecht, omdat ze 'ouderen actief wil blijven betrekken in onze maatschappij.'

De heer Barahmeh (60 jaar), al dertig jaar woonachtig in Dordrecht, wil met zijn ervaring jongeren helpen hun doelen te bereiken, want 'jongeren van nu kunnen dingen bereiken die hun ouders niet hebben bereikt'. Ook mevrouw Groen (82 jaar) onderstreept de eigen verantwoordelijkheid: 'Je moet zelf de eerste stap zetten. Daarna komt er veel naar je toe!'

Programma
Na een prikkelende inleiding door bureau Inbo (advies, architectuur en bouwkunde) komen de deelnemers zelf in actie en aan het woord tijdens de workshops. Zo kijken we in de eerste drie workshops naar deelname aan de maatschappij, wonen en vrijetijdsbesteding. In de vierde workshop staat de invloed van de culturele identiteit en diversiteit - er wonen in Dordrecht mensen van 120 verschillende nationaliteiten - van senioren centraal. Tijdens de afsluitende dialoog bekijken we gezamenlijk de opgaven waar Dordrecht nu voor staat.

Project Dordtse Dialogen
Met de Dordtse Dialogen wil de gemeente zich voorbereiden op de toekomst. Om trends en bijbehorende opgaven te verkennen, organiseert de gemeente in 2009 en 2010 in totaal acht 'Dordtse Dialogen', elk jaar vier. De dialogen in maart, mei en september stonden in het teken van 'duurzaamheid', 'binding met de stad' en 'economie en arbeidsmarkt'.

Resultaten
De resultaten van de eerdere dialogen zijn samengevat in boekjes die na te lezen zijn op www.dordrecht.nl/toekomst. Ze zijn met name bedoeld als inspiratiebron voor de lezer, bijvoorbeeld bij het maken van beleid.

Datum 20 november 2009




Gemeente Dordrecht