Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 20 november 2009

Plannen hervorming politiebestel verguisd

Het wetsvoorstel om diverse politietaken nationaal te sturen, lijkt niet veel draagvlak te hebben bij degenen die nauw betrokken zijn bij de mogelijke gevolgen van dit voorstel. Dit bleek tijdens het jaarcongres van het Tijdschrift voor de Politie dat 19 november in Den Haag werd gehouden. Thema van het congres was de toekomst van het Nederlands politiebestel.

Directeur Politie Sandor Gaastra opende de dag met een uiteenzetting van de plannen tot hervorming van het politiebestel. Hij benadrukte weliswaar de 'zegeningen' van de regionale structuur, maar vond wel dat een aantal taken - ook gezien de bezuinigingen voor de organisatie - beter landelijk geregeld konden worden. Een landelijke besluitvormings- en inrichtingsstructuur moet worden vastgelegd. Een landelijk shared services center moet worden ingericht. De bovenregionale samenwerking moet worden versterkt.

'Wat is er eigenlijk nog regionaal aan dit voorstel', vroeg korpsbeheerder en burgemeester van Nijmegen Thom de Graaff zich af. Ook voorzitter van de Raad van Korpschefs i.o. Leon Kuijs was niet onverdeeld gelukkig met het voorstel en sprak van een 'verrommeling van het bestel'. Korpsbeheerder en burgemeester van Leiden, Henri Lenferink vroeg zich in een historisch verantwoorde inleiding af: 'Moet het huidig bestel veranderd worden hoewel het een succes is?' En zelfs een gematigd inleider als hoofdofficier van Justitie Marc van Nimwegen vond dat het wetsvoorstel weliswaar veel potentie had, maar 'er schuilt ook het gevaar in suboptimalisatie, onderbenutting van die potentie'.

Veelzeggend is het verzoek van De Graaff aan Kamerleden Coskun Çörüz (CDA) en Attje Kuiken (PvdA) die deel uitmaakten van het discussiepanel: 'Zeg nee tegen dit voorstel en draag eraan bij dat wij in alle rust een beter bestel kunnen voorstellen.'

De politieorganisatie is niet afkerig van centralisatie, wil best gezamenlijk en bovenregionaal diverse zaken die zich hiervoor lenen, aanpakken maar laat het alsjeblieft vanuit de organisatie zelf komen en niet door betutteling van bovenaf, lijkt de algemene teneur.

,
Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht