GroenLinks

GroenLinks: een au pair is geen goedkope werkster

20 november 2009

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil een einde aan uitbuiting van werksters die onder het mom van een au pair-regeling naar Nederland worden gehaald. Volgens van Gent moeten er bindende gedragsregels komen voor au pairbureaus. Ook moeten au pairs een wettelijke regeling krijgen die hun beschermd. Vandaag stelt ze hierover vragen aan staatssecretaris Albayrak (Justitie) en minister Donner (Sociale Zaken).

Het kabinet is bezig met het ontwikkelen van een nieuw migratiebeleid, waar de au-pairregeling onder valt. Deze maand is er zelfs na jarenlang onderhandelen een convenant getekend tussen de IND en de au pair-organisaties. Afgesproken is dat alleen au pairs via een erkend bureau naar Nederland mogen komen. GroenLinks begrijpt niet dat er is verzuimd gedragsregels of voorwaarden in het convenant op te nemen.

De Nederlandse Au Pair Organisatie heeft zelfs gevraagd om duidelijke gedragsregels. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom daar geen gehoor aan is gegeven. Juist in samenspraak met deze brancheorganisatie kun je malafide praktijken een halt toe roepen, aldus van Gent.

GroenLinks wil dat het kabinet nu doorzet en de fraudegevoeligheid rondom de regeling voor eens en voor altijd aanpakt. Het is al langer bekend dat au pairs veelal naar Nederland komen om als goedkope oppas en werkster te werken. Deze au pairs, vaak niet-Europese meisjes, werken voor een au-pairvergoeding die zwaar onder het minimumloon ligt.

Van Gent noemt de uitbuiting van werksters via de au pair-regeling een 'Gooische Tippi Wan-constructie', verwijzend naar de Thaise au pair uit de tv-serie Gooische Vrouwen. Au pairs hebben recht op een volwaardig loon voor volwaardig werk en moeten een eigen wettelijke regeling krijgen die hen beschermd tegen uitbuiting. Hiermee krijgen ze de sociale rechten, waaronder een minimumloon, die iedereen die in Nederland werkt verdient.

Ineke van Gent

Schriftelijke vragen namens het lid Ineke van Gent GroenLinks aan de staatssecretaris van Justitie en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake het ANP persbericht IND convenant zet au-pair bureaus klem.


1) Hebt u kennis kunnen nemen van het ANP persbericht IND convenant zet au-pair bureaus klem?


2) Deelt u de mening dat een dergelijk convenant in samenspraak met beide partijen tot stand dient te komen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is dan uw reactie op de klacht dat het convenant eenzijdig, concurrentievervalsend en tegen de wet in is?


3) Deelt u de mening dat een dergelijk convenant concrete toetsbare gedragsregels of voorwaarden dient te bevatten zodat oneigenlijk gebruik en fraude door de handhavende instantie kan worden getoetst en aangepakt? Zo nee, waarom niet?


4) Kunt u aangeven op grond van welke voorwaarden binnen het convenant of in andere regelgeving het IND nieuwkomers in deze branche gaat toetsen en hoe zij aan de hand van deze regelgeving haar handhavende taak oppakt?


5) Kunt u inzichtelijk maken welke resultaten en bevindingen er zijn voortgekomen uit de Proeftuin au pair en of concrete afspraken zoals het opstellen van een project handhaving daadwerkelijk zijn opgestart en goede resultaten behaald?


6) Kunt u de verschillen tussen het huidige en het nieuwe beleid inzichtelijk maken en waar de verbeterpunten zitten?


7) Deelt u de mening dat juist in de kwetsbare branche van au pairs het van groot belang is dat er gedragsregels of voorwaarden worden vastgelegd om uitbuiting en misbruik tegen te gaan en hierop te kunnen handhaven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereidt om met het IND en de au pair-bureaus in gesprek te gaan om alsnog te komen tot bindende gedragsregels of voorwaarden? Zo nee, waarom niet?


8) Bent u bereid te onderzoeken in hoeverre mensen naar Nederland worden gehaald op grond van de au pair-regeling maar in de praktijk als domestic workers werkzaam zijn? Zo nee, waarom niet?


9) Deelt u de mening dat zo genoemde domestic workers werknemers zijn en daarom niet onder de au pair-regeling behoren te vallen? Zo nee, waarom niet?


10) Deelt u de mening dat de kwetsbare aard van deze functie vraagt om specifiek beleid zoals destijds ook voor bijvoorbeeld wetenschappers in de WAV (Wet Arbeidsvreemdelingen) is gecreëerd? Zo nee, waarom niet?