Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 20 november 2009

Start energiebesparingactie in kerken en moskeeën in Amersfoort

Wethouder Sebastiaan Van 't Erve gaf vanmiddag, 20 november 2009, de start voor de actie energiebesparing in kerken en moskeeën in Amersfoort. Twintig religieuze instellingen krijgen een gratis advies over energiebesparing. Ook ontvangen zij subsidie voor het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen. Zo werken gemeente en religieuze instellingen samen aan een duurzaam Amersfoort.

Vaak wordt gedacht dat bij religieuze gebouwen niet veel energie valt te besparen, omdat zo'n gebouw hooguit twee dagen per week wordt verlicht en verwarmd. Gebleken is echter dat kleine energiebesparende maatregelen al een besparing van 15% op elektra en 11% op gas opleveren. Grotere maatregelen leveren ruim 30% besparing op.

Daarom stimuleert de gemeente Amersfoort energiebesparing bij religieuze instellingen. De gemeente neemt het voortouw in het project 'Eigentijdse verlichting in kerk en moskee' van de provincie Utrecht. Bij twee religieuze instellingen wordt LED-verlichting aangebracht. Hiermee krijgen zij een voorbeeldfunctie in de provincie.

Het project 'Eigentijdse verlichting in kerk en moskee' wordt uitgevoerd samen met stichting Collusie. Medewerkers van Collusie zijn langdurig uit het arbeidsproces geweest. Met dit project doen ze werkervaring op om te reïntegreren op de arbeidsmarkt.

De Fonteinkerk heeft als eerste een energieadvies laten uitvoeren. Hieruit blijkt dat de kerk met onder andere spaarlampen en leidingisolatie ¤1.425,-- en 5.087 kg CO2 per jaar kan besparen. Vandaag heeft wethouder Sebastiaan van 't Erve samen met een medewerker van Collusie de eerste energiebesparende maatregelen aangebracht.

Wethouder Sebastiaan van 't Erve: 'Wij werken aan een duurzame stad. In 2030 willen we dat Amersfoort C02 neutraal is. Iedereen kan daaraan een steentje bijdragen. Als gemeente stimuleren en ondersteunen wij inwoners, organisaties en dus ook religieuze instellingen om energie te besparen.'

Noot voor de redactie,