Ingezonden persbericht


Persbericht

Zeist, 20 november 2009

Jongeren sturen petitie over zorg en HIV en AIDS naar Europarlementariërs

Jongeren van de Europese campagne Act Positive sturen vanaf vandaag een petitie over zorg voor mensen in ontwikkelingslandendie getroffen zijn door HIV en AIDS naar hun Europarlementariërs en andere bewindslieden.

Deze petitie is afgelopen weekend tijdens het Act Positive Youth Conference in Bratislava, Slowakije opgesteld door jongeren uit verschillende landen in de Europese Unie. Zij willen graag dat de Europese Unie zich houdt aan de afspraken die zij gemaakt hebben met betrekking tot de zorg aan mensen in ontwikkelingslanden die getroffen zijn door HIV en AIDS. Want in de praktijk blijkt dat er een groeiend gat is ontstaan tussen de beloften van de EU op papier en de daadwerkelijk uitwerking van hun HIV en AIDS beleid. Afgelopen weekend onderschreef de Slowaakse Europarlementariër Miroslav Mikolasik op de conferentie het belang dat jongeren de politiek scherp houden.

Twee punten waar de jongeren zich met name sterk voor maken is dat de toegang tot basisvoorzieningen in de gezondheidszorg en medicijnen voor mensen die geïnfecteerd zijn met HIV en AIDS toeneemt zoals belooft is in het verdrag Universal Access 2010 en de Millenniumdoelstellingen. En dat de geïntegreerde strategieën, die door hulporganisaties en overheden geïnitieerd worden, bevordert worden om stigma en discriminatie tegen te gaan voor mensen die leven met HIV en AIDS. Zij ervaren vaak angst, sociale isolatie en economische onzekerheid, wat een negatief effect heeft op hun kwaliteit van leven.

HIV en Aids is een wereldwijd probleem en beperkt zich allang niet meer tot Afrika of specifieke doelgroepen. Jongeren in o.a. Afrika en Oost-Europa zijn een van de hoogste risicogroepen om geïnfecteerd te raken. Daarom is het ook belangrijk dat jongeren in Europa naast hun leeftijdsgenoten gaan staan om samen met hen tegen deze pandemie te vechten.

Tijdens de Act Positive Youth Conference kwamen meerdere mensen uit Oost-Europa en Afrika aan het woord die geïnfecteerd waren door HIV of met slachtoffers van de ziekten in aanraking kwamen. Dit maakte een diepe indruk op de jongeren en bracht de problemen van mensen die leven met HIV en AIDS dichterbij.

Act Positive
Act Positive is een bewustwordingscampagne onder Europese jongeren over de HIV/Aids-problematiek in ontwikkelingslanden Deze campagne duurt tot 2010 en wordt uitgevoerd door de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties Woord en Daad, Tear en ZOA Vluchtelingenzorg, het Duitse Kindernothilfe en HIV/AIDS-bewustwordingsorganisatie ACET uit Slowakije. De campagne wordt ondersteund door de Europese Unie.

Voor meer informatie of het ondersteunen van deze actie ga naar www.actpositive.nl of www.desitevangerben.nl

***EINDE PERSBERICHT***

Act Positve
Act Positive is een Europees samenwerkingsverband tussen ontwikkelings-organisaties Tear, Woord en Daad, ZOA-Vluchtelingenzorg, Kindernothilfe (Duitsland) en de HIV/AIDS bewustwordingsorganisatie ACET (Slowakije). Act Positive richt zich op bewustwording rond de HIV/AIDS problematiek in ontwikkelingslanden. Meer informatie via www.actpositive.nl of www.desitevangerben.nl .




Ingezonden persbericht