Grootste deel huizenprijsdaling achter de rug

Amsterdam, 20 november 2009

Consumenten zien de huizenprijzen gedurende het laatste halfjaar dalen. In totaal dalen de huizenprijzen met 9%. Daarvan is het grootste deel achter de rug. In 2010 blijft de prijsdaling beperkt tot 2%.

Consumenten zien woningen goedkoper worden. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Van de 47.300 respondenten heeft 43% de huizenprijzen in de eigen straat zien dalen in de laatste zes maanden. Een groep van 45% ziet stabiele woningprijzen, terwijl in totaal 13% huizen duurder heeft zien worden. Per saldo zien de respondenten een prijsdaling. Dat sluit aan bij de meest recente cijfers van het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren in oktober 2,3% goedkoper dan een halfjaar daarvoor.

Tweederde van de huizenprijsdaling achter de rug

In veel Nederlandse straten dalen de huizenprijzen. Deze prijsverandering kunnen we over verschillende perioden meten. Daarbij blijft het oppassen. Zo lijken op het eerste gezicht de huizenprijzen in oktober ten opzichte van september gestegen, maar dat is normaal voor deze periode van het jaar.

Houden we netjes rekening met het seizoenseffect dan zien we dat de prijzen in oktober zijn gedaald. Dat betekent dus dat de daling van waarde van koopwoningen nog niet tot staan is gebracht. Wel is het grootste deel van de prijsdaling achter de rug. In totaal voorziet het ING Economisch Bureau een daling van 9% ten opzichte van de piek in augustus 2008. Van deze daling hebben we inmiddels tweederde (6%) achter de rug.

Huizenprijsdaling in 2010 minder

De daling van de huizenprijzen neemt komend jaar af. Het ING Economisch Bureau gaat er vanuit dat de huizenprijzen in december 2009 6% onder het niveau van een jaar eerder uitkomen. Volgend jaar blijft deze daling beperkt tot 2%. De nasleep van de economische recessie, zoals de oplopende werkloosheid, vertaalt zich ook in 2010 nog in dalende huizenprijzen. Toch hebben we op de huizenmarkt inmiddels het ergste achter de rug en kunnen we in 2011 weer stijgende huizenprijzen tegemoet zien.

© 2009 ING Economisch Bureau