Persbericht

20 november 2009


3V/m : Mobistar en KPN Group Belgium reageren op uitspraken van Minister Huytebroeck

Brussel, 20 november 2009 - De mobiele operatoren Mobistar en KPN Group Belgium reageren op het persbericht van Minister Huytebroeck over de uitvoeringsbesluiten van de 3V/meter norm. Er dienen belangrijke correcties aangebracht te worden op de foutieve informatie in dit bericht. De vertraging van de invoering van de nieuwe norm zorgt in de hoofdstad van Europa, aan de vooravond van het Europese Voorzitterschap van Belgi, voor een ernstige inbreuk op de vrijmaking van de telecommunicatie markt. Daarenboven is er nog geen begin van wetenschappelijk bewijs voor de impact op de gezondheid.

De procedure voor het in regel stellen van de bestaande sites zowel als van de toekomstige sites die nodig zijn voor de verdere uitbouw van de netwerken is afhankelijk van het ter beschikking stellen van een meetinstrument dat door de Brussels milieu administratie nog ontwikkeld en getest moet worden. Het Gewest kan dus nog geen vergunningen afleveren die bevestigen dat de norm gerespecteerd wordt, waardoor de verdere uitbouw van de netwerken geblokkeerd wordt. Er dient onderstreept te worden dat aan de vooravond van het Europese Voorzitterschap, België niet meer in staat zal zijn om in de Hoofdstad van Europa een eerlijke concurrentie te garanderen op het gebied van mobiele communicatie. Gezien de Brusselse Ministers van Leefmilieu en van Stedenbouw nalieten om de nodige maatregelen te nemen, hebben Mobistar en KPN Group Belgium sinds januari 2009 geen enkele antenne meer kunnen installeren op het grondgebied van de hoofdstad. De stopzetting van de verdere uitrol van het 3G netwerk door Mobistar en KPN Group Belgium is in het voordeel van de historische operator. Proximus heeft immers, doordat het eerder kon intreden in de markt en dankzij de privileges die het genoot, de bouw van zijn 3G netwerk reeds grotendeels kunnen afronden, zodat Proximus vandaag een aanzienlijk concurrentieel voordeel geniet. Dit voordeel geldt voor onbepaalde duur gezien Mobistar en KPN Group Belgium geen idee hebben over het moment waarop zij de bouw van hun 3G netwerk zullen kunnen voltooien. Tot op heden bestaat er geen formeel wetenschappelijk bewijs omtrent de eventuele nadelige gevolgen van electromagnetische golven op de gezondheid of op het leefmilieu. Integendeel. In augustus 2009 heeft het ICNIRP/WGO1 een advies2 uitgebracht over de basisvoorwaarden die het in
1 International Commission on Non]Ionising Radiation Protection : niet gouvernementele organisatie die als referentie geldt voor de Wereld Gezondheids Organizatie (WGO), de Internationale Arbeidsorganizatie en de Europese Commissie inzake niet ionizerende straling.


2 http://www.icnirp.de/documents/StatementEMF.pdf
1 International Commission on Non]Ionising Radiation Protection : niet gouvernementele organisatie die als referentie geldt voor de Wereld Gezondheids Organizatie (WGO), de Internationale Arbeidsorganizatie en de Europese Commissie inzake niet ionizerende straling. 1998 had vastgelegd. Dit advies stelt dat er geen enkele aanwijzing is die een herziening van de norm rechtvaardigt. De Brusselse norm is 200 keer strenger dan de aanbeveling van de ICNIRP/OMS. Nog recenter gaven de Scandinavische gezondheidsautoriteiten eveneens een interessant advies.3
De politieke overheid moet de Brusselse bevolking ook informeren dat de daling van de emissienormen zal resulteren in een belangrijke verhoging van het aantal antennes om de continuiteit van de mobiele telefonie te kunnen garanderen. Men dient zich ook de vraag te stellen waarom de radio/tv antennes niet onder het toepassingsgebied van de Brusselse norm vallen en dat, in tegenspraak met het voorzichtheidsprincipe dat door sommigen naar voor wordt geschoven, niet in vraag wordt gesteld of ze een impact hebben op de gezondheid en het leefmilieu, terwijl deze antennes op een veel sterker niveau uitzenden dan GSM antennes.
Tenslotte is het essentieel te onderlijnen dat wanneer de Minister concludeert dat « door deze norm uit te vaardigen en om tegelijkertijd een gezamenlijke actie van de verschillende operatoren te steunen, is de Brusselse Regio nu de meest vooruitstrevende stad van Europa. Door dit te doen maakt zij van het voorzichtigheidsprincipe en het respect voor de gezondheid twee essentiële prioriteiten », zij nalaat te vermelden dat het overleg met de operatoren niet geleid heeft tot een akkoord en de gevolgde aanpak de ontwikkeling van nieuwe technologiën in gevaar brengt. KPN Group Belgium nv/sa is een 100% dochterbedrijf van KPN Mobiel N.V., de mobiele divisie van Koninklijke KPN N.V. KPN biedt mobiele spraak] en datadiensten aan in Duitsland (E]Plus en haar zustermerken), België (BASE en haar zustermerken) en Nederland (KPN, Hi en Telfort). Op het einde van september 2009, had KPN Group Belgium 718 mensen in dienst. In 2008 had KPN Group Belgium een jaaromzet van 647 miljoen euro en een marktaandeel in klanten van ca. 24%. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Brussel en positioneert zich als innovator in producten en diensten via een gesegmenteerde aanpak. KPN Group Belgium commercialiseert de merken BASE, Ay Yildiz, Simyo, Zoniq en BASE business.